Vaněk: Riziko Alžbětiných lázní

25.06.2017 20:28

O stavu a nápadech na využití této veřejné budovy provozované městem Karlovy Vary bylo napsáno už mnoho. Současné vedení města touží po rozsáhlejší opravě objektu a zpřístupnění tradiční lázeňské péče a relaxačního „vodního programu“ pro místní obyvatele i návštěvníky do roku 2018.

Vaněk: Riziko Alžbětiných lázní
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

K dosažení tohoto ambiciozního cíle ale potřebuje strategického partnera. A o to tu celou dobu jde.

Už více než rok se tento partner hledá. Takový, který komplex zrekonstruuje, převezme do pronájmu a bude jej na vlastní náklady a odpovědnost dlouhodobě provozovat. Celý záměr města je sice chválihodný, ale může skrývat jedno velké riziko. A to tkví v rekonstrukci objektu, resp. v jejím načasování.

Je totiž rozdíl v tom, zda se objekt nejprve zrekonstruuje a teprve poté začne provozovat, nebo jestli bude rekonstrukce probíhat průběžně za provozu. V tom prvním případě městu téměř nic nehrozí. Investor zainvestuje a poté je už na něm, jak moc bude šikovný v podnikání. Ve druhém případě hrozí, že se kompletní rekonstrukce nedokončí či nevydaří. To může nastat třeba v okamžiku, kdy se nenaplní představy investora a provoz lázní nepoběží podle jeho plánů. Investor pak může rekonstrukce šidit či zpožďovat a tím si kompenzovat vzniklé ztráty. Samozřejmě někdo namítne, že vše bude smluvně ošetřeno. Stejně tomu ale bylo i v případě hlavního nádraží v Praze, kde se italské firmě ani za 13 let údajně nepodařilo kompletně zrekonstruovat prostory. Nyní celou věc řeší policie.

Proto musíme být v hledání partnera (investora) ostražití, pečliví a snažit se podchytit pravidla spolupráce tak, aby byla férová pro obě strany a nemohlo dojít k výše zmíněné skutečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…