Veleba (SPO): Česká pošta jako za Kalouska

15.05.2015 21:52

Poté, co se Andrej Babiš postupně stal potravinářským, mediálním a politickým magnátem, zacílil nyní na státní podniky. Dlouhotrvající spor s ministrem vnitra Chovancem o způsobu dotování České pošty nápadně připomíná známé neblahé snahy o transformování státních podniků do soukromých rukou.

Veleba (SPO): Česká pošta jako za Kalouska
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Jak jinak si vysvětlit páně ministrovo opakované odmítání dotace ve výši 1,7 mld.Kč, která by pokryla ztrátovost pošty, když například jiný státní podnik, České dráhy, je trvale dotován 12 mld.korun ročně. Jenže na ministerstvu dopravy sedí ministr za ANO Dan Ťok a tam to nevadí.

Andrej Babiš vykřikuje, že Česká pošta je ve strašném ekonomickém stavu, aniž by se obtěžoval to blíže vysvětlit, a že nebude její ztráty řešit zákonem a že si pošta musí sama na sebe vydělat, nejlépe transformací na akciovou společnost.

Člověk nemusí být žádným finančním expertem aby věděl, že pošta, jejíž výnosy v moderní elektronické době neustále klesají vinou snižování objemu doručených zásilek, si sama na sebe asi těžko vydělá. A jak si na sebe mohou vydělat malé pošty ve venkovských oblastech? Podle mne jsou zde snad pro lidi. Alespoň od dob Marie Terezie to tak bylo.

Na otevřený dopis, který ministrovi zaslaly poštovní odbory, a pod který se podepsalo 8.500 zaměstnanců, ministr financí vzkázal z Bruselu, že se jedná o "klasický nátlakový systém".  Jinými slovy, zaměstnanci nemají co bránit svůj podnik, který je živí. Před volbami ale používal před plnými sály úplně jiný slovník. Hovořil o službě lidem, vzpomínáte si?

Spor o poštu se bohužel posunul i do osobní roviny – ministra financí nejvíc zajímá pozice Marcely Hrdé, která je zaměstnána u České pošty jako poradkyně a zároveň vede TV Barrandov jeho velkého konkurenta Jaromíra Soukupa. A právě TV Barrandov stála za kauzou neproclené kabelky jeho ženy Moniky při návratu z USA.

Nechci být laciný populista, ale je dost zvláštní, že ministr financí České poště odmítá poskytnout dotaci na zajištění služeb všech občanů této země, přičemž jeho firmy jsou významným příjemcem státních a evropských dotací. Z výroční zprávy za rok 2013 získal Agrofert dotace za 1,127 mld.Kč.

A ještě jedna věc je zvláštní. Vloni na jaře vtrhla do Babišovy firmy Agrotec policie a  obvinila dva manažery ze zmanipulování tendru pro Českou poštu. Následně se potvrdilo, že profit z celé "cinknuté" zakázky měla mít především firma z jeho impéria.

Závěrem chci zdůraznit, že jako senátor venkovského regionu problematiku České pošty znám a vím, že lidé na venkově se bez jejích služeb neobejdou a nelze se na ni dívat optikou firmy zvané Agrofert. Věřil jsem, že odchodem ministra financí Kalouska se útlum České pošty zastaví. Nezastavil, a proto nezbývá než zastavit Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.