Veleba (SPO): Můj návrh posílení regionálních studií České televize neprošel. Zvolím další strategii

23.07.2015 10:45

Tiskové prohlášení předsedy SPO a senátora Jana Veleby k novele zákona o ČT posilující tvorbu regionálních studií v Brně a Ostravě:

Veleba (SPO): Můj návrh posílení regionálních studií České televize neprošel. Zvolím další strategii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

S lítostí musím konstatovat, že Senát nepodpořil v prvním čtení můj návrh novely zákona o České televizi.

Návrh vycházel z toho, že je nesprávné, aby televizní vyslání trpělo přehnanou a nedůvodnou centralizací a posiluje postavení regionálních televizních studií České televize. 

Podle mého hlubokého přesvědčení má být Česká televize skutečně televizí celé České republiky. Dnes je ve studiu v Brně a Ostravě ze zákona povinna tvořit dohromady minimálně 20% svého vysílacího času. Tedy zákon umožňuje 80% tvorby televize v Praze, která má však asi jen 12% obyvatel státu a tedy i televizních poplatníků. Návrh měl posílit minimální zastoupení vysílání mimopražských studií z 20 na 30%.

Televizní studia Brno a Ostrava mají přitom ve své územní působnosti Moravu a Slezsko, kde žije zhruba 40% obyvatel a tedy i televizních poplatníků. I po přijetí tohoto zákona průměrně na jedno televizní studio by připadlo jen 15% vysílání a 70% bude tvořeno v centru – v Praze.

Návrh si kladl za cíl posílit nejen vlastní studia, ale prostřednictvím jejich činnosti v regionu i regionální kulturní a uměleckou tvorbu. Není totiž důvod, aby z financí placených obyvateli celého státu bylo 80% tvorby zajištěno jen v hlavním a nejbohatším městě státu.

Účinnost změny byla navržena s novým kalendářním rokem. Na přípravu ovšem dával České televizi dostatečný časový prostor s účinností zákona až od roku 2017 a tříletým přechodným obdobím.

V kontextu s velkým množstvím pozitivních ohlasů divácké veřejnosti k mému návrhu konstatuji, že situaci vyhodnotím a zvolím další strategii směřující k jeho prosazení. Detaily k průběhu dnešní debaty v Senátu – podpoře jednotlivých senátorů - zveřejňuji na svém facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…