Veleba (SPO): Prezident má pravdu, není čas si lhát. Terorismus nám vyhlásil válku

04.02.2015 17:12

Nedávný projev prezidenta Zemana k hrozbě sílícího Islámského státu a jeho zničení sjednocenou ozbrojenou akcí pod praporem OSN rozdělil národ. Na rozdíl od souhlasných postojů lidí, ve kterých roste strach z prokazatelné hrozby, většina politiků prezidentův projev zkritizovala.

Veleba (SPO): Prezident má pravdu, není čas si lhát. Terorismus nám vyhlásil válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Nejvíce hřímal ministr zahraničí Zaorálek, jenž se plánům prezidenta vysmál - kvůli tomu přece nevyhlásíme islámskému státu křižáckou válku a vůbec, raději bychom si měli řešit problémy doma a o „svět" se nestarat.

Řekněme, že je to poněkud hloupé a naivní tvrzení, navíc vedené permanentní snahou zpochybňovat prezidentovy výroky. A propos, kde pan Zaorálek byl, když USA táhly na Saddáma bez mandátu OSN. Kde byl, když USA a NATO rovněž bez mandátu OSN bombardovaly Srbsko. Nepamatuji si, že by současný ministr zahraničí tehdy coby významný politik ČSSD byť jenom pípl. To se tenkrát odvážil pouze Václav Klaus a Jiří Dientsbier starší.

Podívejme se ale na příčiny terorismu. Je třeba si přiznat, že za tím, co se dnes děje, stojí především špatná geopolitická taktika USA.

Byly to právě Spojené státy, jejichž hlavní snahou v Sýrii bylo odstranění nepohodlného prezidenta Asáda, proti němuž bojovali opoziční povstalci za mohutné podpory USA. A naproti tomu byl to Putin, který se snažil tuto pochybnou politiku USA neutralizovat. Během čtyřleté občanské války zahynulo 200 000 lidí a z miliónů Syřanů se stali uprchlíci. A z Islámského státu, operujícího právě v oblasti Sýrie, se díky občanským nepokojům v průběhu let stala nejobávanější teroristická organizace.

Sám prezident Asád to v rozhovoru pro český tisk označil lakonicky: „Je nereálné chránit lid, bojovat proti terorismu a zároveň bojovat s celým světem".

To, že to „ostřelování" syrského prezidenta byla chybná taktika, uznávají dnes i USA. Ačkoli původně striktně požadovaly Asádovo odstoupení, nyní v tichosti hledají jakékoli řešení, které umožní ukončení krize.

USA mají bohužel podíl i na destrukci ostatních zemí - Afghánistánu, Iráku, Libye. Nejsou ale samy. Mezinárodní měnový fond a Světová banka bránily skutečnému rozvoji v zemích třetího světa systematicky po celá desetiletí. Výsledek této politiky – chudoba, zadluženost, nepokoje a ztráta střechy nad hlavou, to jsou hlavní důvody příchodu uprchlíků z Afriky a Blízkého východu se všemi negativními průvodními jevy. Tím hlavním je masa vykořeněných a zbídačelých běženců, kteří se stávají snadným cílem pro nábor do teroristických buněk.

Vedle Islámského státu nelze zapomínat na líheň terorismu Al-Kaidu či nigerijskou Boko Haram, která neváhá během jediného útoku popravit 2000 lidí, včetně malých dětí.
Hlavním cílem se staly především školy - Boko Haram bojuje proti zavedení západního vzdělání, za návrat tradičních koránských škol a islámského práva.

Armádní odborníci, včetně generála Pavla či bývalého náčelníka generálního štábu Šedivého, se společnou mezinárodní obranou, na rozdíl od neznalých politiků, souhlasí.

Já sám nejsem přítelem řešení konfliktu kultur a náboženství válkou. V případě Islámského státu ale situace dospěla tak daleko, že je ohrožena naše západní civilizace a že v tomto případě je mírové řešení vyloučeno a zůstává bohužel pouze jedna možnost. Tou je boj a nezbývá nic jiného než s prezidentovým názorem souhlasit a pana ministra Zaorálka se zeptat, co tedy navrhuje on. Obávám se, že mimo hloupé kritiky prezidenta nemá nic. Není čas cokoli si nalhávat. Terorismus se rozšířil po celém světě a už dávno nám všem vyhlásil válku.

Ing. Jan Veleba
senátor a předseda SPO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…