Veleba (SPO): Proč je všude jenom Merkelová? Jakým právem mluví pořád za Evropu?

22.10.2015 13:40

Projev na 13. schůzi Senátu dne 22. 10. 2015

Veleba (SPO): Proč je všude jenom Merkelová? Jakým právem mluví pořád za Evropu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Vážený pane... Už můžu? Vážený pane premiére, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já to nebudu nijak dlouho prodlužovat, ani to nebudu vyhrocovat.

Nezvykle mírný byl kolega přede mnou, protože ta doba je asi tak vážná, že je v této situaci každá rada drahá.

Já budu mít na závěr svého krátkého vystoupení dvě otázky. Než je řeknu, tak tady zopakuji to, co si myslím, k jakému názoru jsem došel, i to občas napíši tam, kam mě pustí. Na tomto příkladě se ukazuje, to, co se stalo teď v Evropě, že koncept EU je chybný. A EU, chce-li vydržet, já osobně nejsem pro vystoupení z EU, je to naprosto populistická záležitost, protože když 80 procent HDP dělá někdo jiný než domácí kapitán, když banky nejsou naše, když nemáme potravinovou soběstačnost a mohl bych jmenovat celou řadu, tak toto jsou výkřiky, které... Chybí k tomu ještě ten krok b). Navíc jsme malá země. Takže tam já nesměřuji.

Ale to, jakým způsobem prokázala Unie, její lídři, neschopnost tuto záležitost řešit, tak to ve mně budí podezření, že nejsou schopni řešit i další věci. Takže ta Unie, má-li vydržet, tak by se musela zreformovat. Nevím, kdo by ty reformy přivodil, kdo by to udělal, kdo by to vymyslel, protože ta Unie byla postavena úplně na něčem jiném, než se teď stalo ve světě.

První moje otázka je... Souhlasím s tím, že ty relokace, že zkrátka a dobře, až k tomu dojde, jakože k tomu asi dojít musí, tak zkrátka budeme znovu přehlasováni.

Je tady ale stav ve společnosti, který tady nikdy nebyl. Nemyslím si, že to je jenom tím, že se tady vynořilo nebo vzbudilo plno radikálů, viz. to vystoupení z EU, ale je to tím, že ti lidé opravdu mají obavy. Je to tím, to, co se stalo prostě v Německu. Ráno mně jeden kolega na našem klubu, když jsme měli jednání, řekl informaci, kterou si rychle najdu v análech, jestli je přesná, a sice že před 100 lety v Kosovu bylo 10 procent muslimů a 90 procent tam bylo Srbů. To, co je teď v Německu, já nevím, kolik tam zůstane těch imigrantů, to nevím, ale vím, že za desítky let ten vývoj půjde podobně. Demografie je jednoduchá věda, jde to velice přesně spočítat.

Já absolutně nechápu, proč ta Merkelová toto udělala a jakou má zodpovědnost za Němce a voliče, kteří jí dali takový mandát. Takže moje první otázka, pane premiére, je, pokud tyto procesy půjdou dál, co prostě uděláte? Co udělá česká vláda? Jestli budeme jenom mechanicky zkrátka vyjednávat, jednat, to musíme. A pak budeme přehlasovaní a ono to půjde dál. Protože ta česká společnost, a to jsem nedořekl, je velmi sjednocená. Nikdy si nepamatuji mimo dějinných převratů společenských, jako byl třeba rok 1989, nikdy nebyl tak většinový názor na téma těchto uprchlíků, jako je teď. To je první otázka, co česká vláda, jaký udělá další scénář? Protože já sám jsem třeba taky znepokojen.

A druhá moje otázka je... Já poslední dobou těžko nesu, když si pustím televizi a všude za EU jedná kancléřka Merkelová. Já bych to dokonce přejmenoval na "Německou unii" nebo nějak tak, to je moje provokativní věta. Ale jak to? Proč jenom ona? Copak ta Unie je vytvořena na hodnotách, že tam jeden stát dominuje?

Druhý stát, to je Francie, tu dominanci podporuje. A ti ostatní prostě nehrají žádnou roli? Proč jenom všude Merkelová? Jakým právem mluví pořád za Evropu a zvlášť teď, když udělala to, co udělala?

Jinak já si myslím, a tím končím, nechci být opravdu negativistický, ale mně z toho nic jiného nevychází. Já si myslím, tady se mluvilo o válce, nebo jestli jsem dobře slyšel, nevím, ale já si myslím, že jsou některé věci, které nevyhnutelně nastanou. A myslím si, že něco bouchne. Myslím si, že se to stane prostě v Německu. Pak se třeba budeme divit. Nevím jak, nekritizuji, ale ptám se, co my, ČR, v této situaci, jaké má vláda další názory na tento vývoj?

Jinak, pokud se týká těch uprchlíků, nebo těch víz pro ty uprchlíky, tak podle evropských zákonů, teď to řeknu neuměle, teď to řeknu prostě jako laik, tak ta víza, ty zákony jsou konstruovány tak, že z jednotlivých válečných oblastí mají právo na vízum jednotlivé případy, ale ne miliony lidí. Tímto procesem porušuje i Evropa sama svoje zákona.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Zuřivý bolševik Kartous kňučí kvůli Turkovi

11:04 Macinka (Motoristé sobě): Zuřivý bolševik Kartous kňučí kvůli Turkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Bohumila Kartouse.