Veleba (SPO): Sobotka osobně přikázal senátorům ČSSD, aby můj návrh nepodpořili

18.03.2015 14:11

Prohlášení senátora Ing. Jana Veleby k projednání návrhu novely zákona o televizních a rozhlasových poplatcích a k podání následné novely zákona o České televizi

Veleba (SPO): Sobotka osobně přikázal senátorům ČSSD, aby můj návrh nepodpořili
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Návrh novely zákona o televizních a rozhlasových poplatcích jsem se rozhodl z jednání sedmé schůze Senátu Parlamentu ČR stáhnout s tím, že budeme nejprve absolvovat veřejné slyšení v této věci. Zjistil jsem totiž, že premiér Sobotka osobně přikázal senátorům ČSSD, kterých je 33, aby můj návrh nepodpořili. Chci proto vést kolegy senátory k hlubší debatě o problematice České televize a přesvědčit je o podpoře mé novely. Celá tato záležitost pro mne osobně totiž není jen nějakou povrchní mediální hrou. Sdílím totiž názor nemalé části veřejnosti, že současný stav veřejnoprávních médií je velmi vážný. Zároveň konstatuji, že po veřejném slyšení návrh týkající se koncesionářských poplatků znovu podám.

Dále, jedním ze zásadních problémů České televize, který se ukazuje jako příčina a určitý spouštěč dalších neduhů, je přílišný pragocentrismus tohoto média. Vždyť Česká republika není jen Praha, ale máme tady i Moravu, Slezsko a další mimopražské regiony. Proto podám druhý návrh, tentokrát novely zákona o České televizi.

Jeho podstatou je posílení regionů, regionálních studií v Brně a Ostravě.

Tento jednoduchý a dle mého názoru nekontroverzní návrh vychází z toho, že Česká televize má být skutečně televizí celé České republiky. Česká televize má dvě studia - Brno a Ostrava. Dnes je ve studiu v Brně a Ostravě ze zákona povinna Česká televize tvořit minimálně 20% svého vysílacího času. Tedy zákon umožňuje 80% tvorby televize v Praze, která má však asi jen 12% obyvatel státu, tedy televizních poplatníků. Návrh posiluje minimální zastoupení vysílání všech studií z 20 na 30%. Televizní studia Brno a Ostrava mají ve své územní působnosti Moravu a Slezsko, kde žije 40% obyvatel a televizních poplatníků. Jde o kompromis, protože i po přijetí zákona na jedno televizní studio připadne asi jen 15% vysílání a 70% bude tvořeno v Praze. Návrh navíc posiluje nejen vlastní studia, ale prostřednictvím jejich činnosti v regionu i regionální kulturu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…