Velvyslanec Jevhen Perebyjnis: Naši obránci vedou kruté boje s nepřítelem po celém území

24.02.2022 18:09

Projev na 13. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. února 2022 k ruské agresi proti Ukrajině

Velvyslanec Jevhen Perebyjnis: Naši obránci vedou kruté boje s nepřítelem po celém území
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis

Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, poslankyně, poslanci,

především bych chtěl poděkovat za vaše pozvání vystoupit tady v Poslanecké sněmovně. Je to pro mě velká čest.

Dnes ráno jsme se probudili do úplně jiného světa. Do světa, kde Ruská federace bezohledně porušila Chartu OSN, všechny normy mezinárodního práva, bezpečnostní architekturu v Evropě, kterou jsme cenou velikánských obětí vybudovali po druhé světové válce.

Dnes ráno Ruská federace zahájila totální invazi na Ukrajinu, zaútočila na suverénní a nezávislý stát a začala válku, ve které už nejde jen o nás Ukrajince, ale o nás všechny, o Evropu, o Českou republiku, o celý civilizovaný svět, o naše hodnoty a o naši svobodu.

Rusko zaútočilo na pohraniční stanoviště Ukrajiny po celé délce společné hranice a taky ze strany ukrajinsko-běloruské hranice. Naši obránci vedou kruté boje s nepřítelem po celém území naší země. A nepřítel nese ztráty. Rusko uskutečňuje pravidelné letecké útoky na vojenské objekty ozbrojených sil Ukrajiny a infrastrukturní a také civilní objekty po celém území Ukrajiny. Útoky zasáhly téměř všechna ukrajinská letiště, sklady s vojenskou municí, základny ukrajinských vojenských jednotek. Oběťmi brutálního ruského útoku proti našemu státu se již staly desítky ukrajinských vojáků, desítky, možná stovky, to opravdu teď nevíme, civilních obyvatel včetně dětí. O zákeřnosti okupanta svědčí třeba fakt, že se dnes při útoku na východě přikrývali bílými vozidly s logem OBSE.

Naše armáda je na svém území, brání své rodiny, své domovy a svou vlast. Ukrajinští vojáci jsou odhodláni bojovat do poslední kapky krve. Na jejich ramenou teď leží bezpečnost nejen Ukrajiny, ale celé Evropy.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

K tomu, aby ozbrojené síly Ukrajiny vystaly (?) v těžkém boji s ruskou armádou však nutně a okamžitě potřebujeme pomoc našich spojenců. Vidíme a cítíme silnou přátelskou podporu České republiky. Jsme velice vděčni a dojati, že je dnes skoro celé Česko modro-žluté. Dostáváme na ambasádě stovky dopisů podpory a nabídek pomoci pro potenciální ukrajinské uprchlíky. Já bych chtěl tady ještě jednou poděkovat vládě ČR a celému českému národu za pomoc, konkrétní vojenskou pomoc, munici, které si moc vážíme. Česká republika se tak zařadila do několika zemí, které nám opravdu poskytly konkrétní pomoc. K tomu bych chtěl také říct, že situace na hranicích se zeměmi EU je zatím klidná a nepozorujeme žádné razantní navýšení migračních toků v obou směrech. V případě potřeby ale budeme vděčni za poskytnutí dočasného zázemí především pro starší osoby a děti ze zasažených oblastí.

Nicméně teď v současné situaci potřebujeme opravdu rázné, koordinované a silné kroky, které jediné mohou zastavit agresi Putina proti Ukrajině. Potřebujeme opravdu nové, kruté sankce, které zničí ruskou ekonomiku. Chceme-li Rusko zastavit, potřebujeme ho zablokovat na všech možných úrovních. První je finanční a ekonomická úroveň. Vyzýváme proto k okamžitému zastavení systému SWIFT pro Rusko a blokaci všech aktiv a transakcí ruských bank včetně jejich dceřiných společností a nástupnických subjektů ve světě. Jednou z možných reakcí je blokace bankovních účtů vysoce postavených ruských úředníků a zastavení činnosti největších ruských společností, které jsou zaregistrovány v zahraniční včetně v Česku.

Vytváříme a to dnes prohlásil náš prezident, antiputinskou koalici a vyzýváme naše partnery, aby se připojovali k nám. Svět musí zakázat dodávky jakéhokoliv zboží včetně hardwaru, softwaru a služeb, a to včetně finančních služeb ruským společnostem působícím v odvětvích ropy, zemního plynu, jaderné energie, těžby uhlí a dalších nerostných surovin. Úder právě do těchto oblastí bude Rusko nejvíce bolet.

Žádáme zákaz letu pro všechny ruské letecké dopravce. Ukrajina rovněž požaduje vyhoštění ruských velvyslanců po celém světě, přerušení diplomatických vztahů s Ruskem a vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN. Putin musí pocítit opravdu maximálně politickou a diplomatickou izolaci. Kromě zastrašujících sankcí proti Rusku potřebujeme také konkrétní pomoc pro naše ozbrojené síly a to jak finanční, Národní banka Ukrajiny již založila speciální účet na podporu ukrajinské armády, tak vojenskou ve formě zbraní, za což už jsem poděkoval České republice, ale dneska jsme s paní ministryní jednali i o dalších možnostech. Lékařskou, také bych chtěl poděkovat za připravenost ČR léčit naše vojáky. Palivo, to je to, co dneska opravdu Ukrajina potřebuje a potřebuje teď. Ukrajina se nikdy nevzdá svého území a své svobody. Budeme bojovat, budeme bojovat za sebe, budeme bojovat za vás, ale s vaší podporou to půjde snadněji.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.