Veselý (ČSSD): Proč nemohu vyslyšet Píseckou výzvu

11.02.2020 11:32

Komentář na facebookovém profilu k výzvě ukončení vládní spolupráce ČSSD s ANO

Veselý (ČSSD): Proč nemohu vyslyšet Píseckou výzvu
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Několik občanů Písku před koncem loňského roku poslalo do světa tzv. Píseckou výzvu. V té mimo jiné žádají jmenovitě mě, abych na nejbližším grémiu ČSSD jednoznačně a veřejně navrhl ukončení vládní spolupráce s ANO. Abych pravdu řekl, dotazy a výzvy tohoto typu dostávám nejenom já, ale i celá řada vrcholných politiků ČSSD, pravidelně. Proč vládnete s ANO? Proč umožňujete vládu Andreje Babiše se všemi jeho prohřešky vůči ... (doplňte si každý, co premiérovi vyčítáte nejvíce)? Rád bych krátce reagoval a vysvětlil, proč nemohu na uvedenou výzvu reagovat - jakkoliv její autory chápu.

V první řadě se musíme oprostit od stranického vidění světa a spíše si odpovědět na otázku, kam chceme, aby naše země směřovala? Na západ nebo na východ? Jaké hodnoty bychom si pro ni přáli? Komu chceme, abychom se podobali? Za mě většina těchto hodnot leží "na Západě", v zemích Evropské unie. Na východ už jsme jednou směřovali a víme všichni, jak to dopadlo. Toto je pro mě jeden z hlavních ukazatelů, kterým se ve svém rozhodování řídím.

Z toho, že jsme ve vládě s hnutím ANO, rozhodně nejsem nijak nadšený – naopak jsem ČSSD ve vládě vidět nechtěl a aktivně jsem proti tomuto kroku bojoval. Nicméně rozhodnutí bylo nakonec jiné. Pokud mám použít přirovnání, jde o manželství z rozumu. A věřte mi, udržet si při všech faulech ze strany našeho koaličního partnera chladnou hlavu, je pro nás pro všechny velmi náročné. Rozhodně to není tak, že bychom vládu s Andrejem Babišem oslavovali a plácali se po zádech, jak jsme to dobře vymysleli. Musíme si uvědomit, že hnutí ANO je vítězem posledních parlamentních voleb a zkrátka se jim podařilo přesvědčit největší část lidí o tom, že Andrej Babiš je pro ně tou nejlepší variantou. Žijeme v demokratickém státě a toto rozhodnutí voličů musíme respektovat.

Andrej Babiš samozřejmě dostal možnost sestavit vládu. My jsme na vládní angažmá kývli, v mém případě jen s velkým skřípěním zubů, mimo jiné z jednoho prostého důvodu - zajistit demokratické a prozápadní směřování naší země. Je totiž více než jasné - a letní události okolo jmenování ministra kultury toto ukázaly v celé své nahotě - že pokud bychom ve Vládě nebyli, Andrej Babiš by se držel moci zuby nehty, vystřídalo by nás hnutí SPD, případně komunisté. Tím bychom nastoupili polskou a maďarskou cestu, a to nikdo nechceme. Nemusím dodávat, že není tajemstvím, že Andrej Babiš je obdivovatelem Vikrota Orbána.

Víte, být v opozici je v dnešní době jednodušší, než se zdá - prostě jen křičíte a ukazujete prstem. Ovšem vládnout s někým, kdo pravidelně vykrádá všechny vaše dobré nápady, případně vám hází klacky pod nohy (když mu to zrovna marketingoví experti poradí), a s kým částečně sdílíte část svých voličů, to je neskutečně únavná práce.

Podívám-li se na to zpět optikou stran, měl bych návrh - pokud se někomu líbí politika Vlády (zejména výsledky "oranžových" ministrů), a nejsou pro něj přijatelné skandály Andreje Babiše, nechť volí příště ČSSD. A komu není levicová politika po chuti - má na to právo - tlačte na své favority z řad demokratických stran, aby se v boji sjednotili. Každý máme své úkoly a problém Andrej Babiš zmizí pouze tehdy, pokud budeme každý na své straně politického spektra odvádět svoji práci. Naslouchání běžným lidem je toho rovněž absolutní podmínkou.

Proto, lituji, nemohu Píseckou výzvu vyslyšet, ale budu se těšit, že každý investujeme svoji energii tam, kde to má smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…