Veselý (ČSSD): Slovo dočasně zdůrazňuji

21.10.2021 20:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k možnosti dočasného svěření výkonu funkcí prezidenta ČR jiné osobě

Veselý (ČSSD): Slovo dočasně zdůrazňuji
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Zřejmě nebude žádným tajemstvím, že jsem nikdy nepatřil mezi fanoušky Miloše Zemana. Od některých svých stranických kolegů jsem tento fakt měl, a vlastně stále mám, pravidelně na talíři. Ale nikdy jsem to nijak nezastíral a ostatně i vstup do ČSSD jsem odkládal několik let, než přestal být jejím předsedou.

Na druhou stranu jsem se zcela odmítal účastnit jakýchkoliv honů na jeho osobu v pozici prezidenta ČR a vždy jsem plně respektoval demokratickou většinovou volbu českých občanů. Jednoduše proto, že jsem demokrat, respektuji náš demokratický systém a roli prezidenta v něm.

Dovolím si tedy tvrdit, že mám velký nadhled v otázce, zda je možné aktivovat čl. 66 Ústavy ČR a dočasně svěřit výkon funkcí prezidenta ČR jiné osobě. Slovo dočasně skutečně zdůrazňuji. Nicméně na tuto otázku v tuto chvíli mohu odpověď pouze „nevím“. A všichni, kdo mají nadhled a neviděli lékařkou zprávu ÚVN, musí odpovědět stejně. Pokud bez přečtení takové zprávy odpovídají ano, či ne, pak prostě nadhled nemají a věc neřeší, či komentují, odborně, ale politicky. A to je to nejhorší, co se může stát, protože jde o přímý zásah do demokratického systému naší země.

Z toho vyplývá, že než bude spuštěn postup dle čl. 66 Ústavy ČR, bylo by velmi žádoucí seznámit veřejnost s obsahem lékařské zprávy ÚVN. Došlo by tak alespoň částečně k otupení hrotů u té části veřejnosti, která patří mezi skalní příznivce Miloše Zemana a předejití pocitu, že zde dochází k cílenému kroku/puči. Navíc jsem přesvědčen, že ačkoliv jde o věc nanejvýš osobní a citlivou, má veřejnost právo vědět, jak na tom prezident její země je. Věřím, že lze vstoupit v jednání s první dámou a požádat ji o souhlas se zveřejněním. Případný souhlas kancléře Mynáře v tomto případně nejenže není nutný, ale jakoukoliv jeho další aktivitu v této věci považuji, s ohledem na nevhodnost (až odpudivost) jeho postupu, za zcela nežádoucí.

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Za podstatné také považuji, aby součástí případné deklarace obou komor parlamentu byl dovětek, že pokud zdravotní stav umožní Miloši Zemanovi opět se ujmout role prezidenta ČR, budou mu okamžitě navráceny veškeré pravomoci, tzn., obě komory své usnesení neprodleně zruší. Tedy jasná deklarace dočasnosti takového rozhodnutí. I tím se předejde případným dohadům o tom, zda je aktivace čl. 66 Ústavy skutečně krokem ústavním a nikoliv pouze zneužitím výsledků voleb.

Pokud budou výše uvedené podmínky splněny a pan prezident skutečně není schopen vykonávat svůj úřad, pak považuji aktivaci čl. 66 Ústavy za nutnou. Zvláště v této době, kdy země před nástupem další vlny pandemie potřebuje silnou vládu s důvěrou sněmovny. A to píši i přesto, že vznikne vláda, s jejímž (minimálně vnitropolitickým) směřováním mám zásadní problém, vláda, která zcela jistě výrazně zhorší životní podmínky zaměstnanců a živnostníků se středními a nízkými příjmy, seniorů, či lidí, kteří potřebují každodenní pomoc. Tato vláda totiž vzejde z výsledků sněmovních voleb, a jako (opakuji) jednoznačný demokrat, plně respektuji volbu občanů ČR i v této otázce.

A Miloši Zemanovi z celého srdce přeji brzké uzdravení a možnost dokončit mandát prezidenta ČR důstojným způsobem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…