Vicepremiér Bělobrádek podepsal v Izraeli dohodu o spolupráci ve výzkumu

26.11.2014 13:04

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a izraelský ministr pro vědu, technologie a vesmír Yaakov Peri podepsali 25. listopadu 2014 v Jeruzalému deklaraci o spolupráci ČR a Izraele ve výzkumu a vývoji.

Vicepremiér Bělobrádek podepsal v Izraeli dohodu o spolupráci ve výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Obě strany se dohodly na společných výzkumných programech se zapojením univerzit, výzkumných center a firem pro léta 2016 – 2018 v oblasti základního a aplikovaného výzkumu,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek. Společné výzkumné projekty by se měly týkat především IT, strojírenství, sektoru automotive, biotechnologií a nanotechnologií; tyto oblasti jsou pro ČR prioritou.

„Vzájemnou spolupráci vidíme například ve využívání nových vědeckých center, která byla na území ČR vybudována převážně z finančních prostředků EU. Dále chceme posílit výměnné pobyty studentů, doktorandů, výzkumných pracovníků a manažerů výzkumných institucí. Naším cílem je také budování společných konsorcií, která by se účastnila komunitárních projektů jako Horizon 2020,“ vysvětlil Bělobrádek.

Každý rok se budou konat pravidelná setkání, kde řídící výbor zhodnotí pokroky ve vzájemné spolupráci a připraví plán prací na následující rok.

Izrael patří v oblasti VaV ke světové špičce, a to nejen v oblasti základního výzkumu, ale především v převádění vědeckých výsledků do praxe. V rámci spolupráce s ČR je zde velký potenciál ve vývoji nových technologií s komerčním využitím. Spolupráce s Izraelem je také významnou příležitostí, jak internacionalizovat české vědecké prostředí. V současné době se česko-izraelská spolupráce rozvíjí zejména v oblasti základního výzkumu v rámci programu KONTAKT II, v aplikovaném a experimentálním vývoji pak v programu GESHER.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…