Vích (SPD) Jsme proti těžbě čediče na Tlustci u Brniště!

03.03.2020 11:33

Poslední dobou se stala krajským politickým tématem těžba čediče na Tlustci u Brniště. SPD Libereckého kraje je proti této těžbě, kde podporujeme plánované obecné referendum, které by bylo pro politiky závazným kritériem.

Vích (SPD) Jsme proti těžbě čediče na Tlustci u Brniště!
Foto: archiv R. Vích
Popisek: Poslanec Radovan Vích

S obnovou těžby čediče na Tlustci hnutí SPD Libereckého kraje nesouhlasí.

Pokračování těžby by ohrozilo obecné zájmy a nesouhlasí s ní ani řada obcí. Krajská koalice (SLK, ANO, ODS a ČSSD) se ale chová v této věci jako chytrá horákyně. Na jednu stranu si nechce rozhněvat těžařskou a betonářskou lobby a na druhou stranu názor veřejnosti také nechce přehlížet. 

Argumenty, že v kraji kámen chybí také nejsou na místě. Bazalty (čediče) jsou jednak v Krásném Lese a také na dvou místech u Smrčí pod Kozákovem, takže nejenom Tlustec u Brniště, i když ta ložiska nejsou tak rozsáhlá. 

Kraj také zdůraznil, že pokračování těžby v plánovaném rozsahu a s ní související doprava poničí silnice v širokém okolí. Již se ale nezmiňuje, že ve vleklém sporu o přežití nebo zničení hory jde také o vodu, tvory a životní prostředí. 

Přitom právě voda patří mezi významné nerostné suroviny. Ta je ve větších množstvích v pórech usazených hornin anebo výhradně na puklinách. Účelné využívání vodních zdrojů je patrně největší výzvou pro trvale udržitelný rozvoj. Liberecký kraj by tedy měl postupovat tak, aby všemi možnými kroky zabránil lámání a odstřelům tun kamení z této jedinečné krajinné dominanty. 

Je potřeba také zdůraznit, že vše pod zemí patří státu, který povoluje hornickou činnost. Kraj by tak měl navrhnout státu odepsat ložiska kamene na Tlustci, otázkou zůstává jak to bude účinné. 

Jako SPD Libereckého kraje toto podporujeme stejně jako plánované všeobecné referendum na toto téma v dané oblasti, které by bylo pro kraj a stát závazné.

Převzato z profilu politika

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…