Vích (SPD): Macronova politika ve Francii přináší své plody - masové nepokoje

08.12.2018 13:07

Pařížské památky zavřely své brány, obchody v centru města opevnily výlohy a do ulic francouzské metropole zamířily tisíce policistů. Francie v sobotu očekává další násilné protesty, které budou dalším pokračováním současné vlny demonstrací.

Vích (SPD): Macronova politika ve Francii přináší své plody - masové nepokoje
Foto: archiv
Popisek: poslanec Radovan Vích (SPD)

Situace se „žlutým vestám“ vymkla z rukou, tvrdí vláda. Nutno dodat, že se situace vymkla z rukou hlavně prezidentu Macronovi. Jeho vláda chtěla zvýšit ceny pohonných hmot od Nového roku o 6 centů za litr a nakonec pod tlakem masových demonstrací a nesouhlasu 70 procent veřejnosti bylo od tohoto záměru odstoupeno. Demonstranty to ale neuklidnilo. Naopak, čekají se mnohem větší demonstrace, které budou pokračovat i o tomto adventním víkendu.

 Macronova éra se zřejmě chýlí ke konci. Jeho podpora dlouhodobě a trvale klesá. Je dnes nejméně oblíbeným prezidentem v novodobé historii Francie. Proč tomu tak je? Když šel do voleb, tak on byl outsider a neměl silnou voličskou základnu. Byl zvolen jen aby nebyla zvolena Marine Le Pen a stalo se tak po obrovské mediální kampani. Co kdyby ve Francii došlo k přiškrcení migrace a obohacování, jako se dnes děje v Itálii a nakonec by se ukázalo, že to funguje? To francouzské elity nemohly dovolit a tak se přidaly k němu. Část voličů asi i trochu okouzlil a bylo hotovo. Média chrochtala blahem, že demokracie ve Francii zvítězila a odkládá se obrovský průšvih. Macron však neomezil migraci jako navrhovala Marine Le Pen, nevyhošťoval a neseškrtal dávky nepřizpůsobivým. Jelikož, ale francouzský socialismus lidem platí kde co a současně Macron hájí multikulturní stát, musel začít někde škrtat aby to úplně nekrachlo. Nevzal však nepřizpůsobivým lidem, co se na ekonomice nepodílí. Vzal zase těm, co celý ten cirkus dlouhodobě financují a v obavě z nálepky xenofobie ho volili.  

Ve Francii se lidem nežije dobře. Nezaměstnanost dosahuje 10 procent a dochází k delokaci výroby do zemí mimo Francii, z důvodu nižších nákladů a mezd v daných zemích východní Evropy. Průměrná mzda obyčejných Francouzů je okolo 1300 euro, což se nám zdá z našeho pohledu hodně, ale z pohledu spotřebitelských cen a úrovně kvality života ve Francii je to pro místní většinu hodně málo. A tak se stalo, že se Francouzi po pár letech probudili ze sna a teď nestačí zírat a vyšli do ulic. Bohužel jak už to bývá, když se něco takto pohne, nalepí se na to sběř vylezlá ze všech koutů, která vidí šanci beztrestně rabovat a ničit. K tomu se přidávají extrémisté.

Jinak mi vadí dvojí metr. Když na Ukrajině hořeli policisté, měli jsme online zpravodajství o zlém režimu prezidenta Janukovyče, co poslal proti lidem policii a byl obrovský tlak médií na jeho odstoupení. Podobně v Bělorusku, když prezident Lukašenko použil na demonstranty vodní děla, tak byl vláčen médii a na Bělorusko byly uvaleny sankce. Dnes média po celé EU nevědí, co k tomu mají říci když policie používá ve Francii proti demonstrantům slzný plyn a donucovací prostředky a tak většinou mlčí anebo se k tomu vyjadřují velmi opatrně. Možná se v těchto dnech Macron dočká toho, že z miláčka a zachránce Evropy z něj bude Janukovyč 2. To se ale elitám EU určitě nelíbí, je to jejich kůň a tak se v tom teď jak press tak i probruselští politici pěkně plácají.

A co říci na závěr? Těmito skutečnostmi je zásadně zpochybněna skutečnost, že EU je garantem stability a že Francie je pod Macronovým vedením krásná, bezpečná, multikulturně bohatá země, kde jsou lidé spokojeni a užívají si klidný, bezpečný a spokojený život a také že jenom my, země V4, jsme ti, kteří by za svůj klid v zemi měli platit resp. být odměněni "solidárními sankcemi" ze strany EU za to, že nechceme mít tak klidnou a krásnou zemi jako je Francie v dnešní podobě kvůli odmítání přesídlování a relokaci islamistů.

Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM však v tomto hraje dvojí hru. Na jednu stranu chtějí být probruselští a na druhou stranu odmítají migraci. Obojí však nejde. Buďto jedno anebo druhé, protože politika EU je postavena na globalizaci a vytváření jednoho nadnárodního superstátu. A pokud bude EU tak bude pokračovat i migrace. Proto hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je v tomto postoji jediná a zásadní. Naši občané by měli mít možnost formou celostátního referenda se vyjádřit, jestli za stávajících podmínek chtějí být součástí EU. Ale tento zákon nám současná vládní koalice stále odmítá přijmout. Nezbývá než se obrnit trpělivostí. Jedno je ale jasné již dnes. Čas běží a Francie a Německo se z důsledky islamizace již nikdy nevzpamatují.

Převzato z profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.