Vích (SPD): Předvolební odmítnutí kvót ČSSD nás bude stát 270 milionů

06.06.2017 5:36

Sobotkova, Babišova a Bělobrádkova vláda dne 5. června 2017 rozhodla, že Česká republika nebude do října dál aktivní v systému imigrantských relokačních kvót. Tento předvolební tah ČSSD však bude stát daňové poplatníky více než čtvrt miliardy korun.

Vích (SPD): Předvolební odmítnutí kvót ČSSD nás bude stát 270 milionů
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Krok české vlády je podle ministra Chovance reakcí na prohlášení EK, aby státy dodržely v této oblasti své závazky. Česko, které by mělo do září přijmout přibližně 2 600 migrantů z Itálie a Řecka, zatím převzalo jen 12 migrantů. Od května 2016 ČR nenabídla žádná místa do programu, který do letošního září předpokládá ve státech EU přerozdělení 160 000 ilegálních imigrantů. K 12. květnu ale bylo celkově přesunuto jen 18 418 zadržených a EU přiznává, že celkový počet dodržen nebude. Navíc EK pohrozila některým zemím řízením, které může skončit před unijním soudem a následným řízením. Na konci celého řízení by mohly země dostat od unijního soudu pokutu, kde experti ministerstva vnitra hovoří až o deseti milionech eur (asi 270 milionů Kč) základní pokuty a dalších desítkách tisíc za každý den následně nesplněné povinnosti. Ministr vnitra Chovanec se nechal slyšet, že Česká republika raději zaplatí vysoké pokuty, než aby dodržela svůj závazek v rámci kvót na přijetí uprchlíků z Řecka a Itálie.

To je však jen velmi průhledná hra na čím dále více odklánějící se voliče od ČSSD, která se bojí dále uvedenou problematiku v předvolebním klání řešit. Uvedené rozhodnutí vlády je tak potřeba chápat jako jednoznačný předvolební tah, který má za cíl zastavit propad stávajících volebních preferencí a následný debakl ČSSD v podzimních volbách a nikoliv jako jednoznačné a definitivní NE! ilegální imigraci.

Jedná se také pouze o druhý bod. tzv. "protiteroristického balíčku", který přijala vláda v roce 2016. Ten první (zásadní) zůstává i nadále v platnosti. "Protiteroristický balíček" v první části obsahuje mj. opatření, která mají snížit riziko teroristického útoku. Jedná se v něm mj. o vypsání zakázky na poskytovatele integračních služeb (tzv. "integrátora") pro lidi s udělenou mezinárodní ochranou pro období let 2017 až 2019. Na tu může jít až 520,5 milionu korun. Částka se odvíjí od toho, že by mohlo jít až o dva tisíce migrantů ročně. Celkově tak vláda ČR odsouhlasila (anebo jí již bylo EU přiděleno) celkem 6079 míst, přičemž nyní odmítla obsadit zbytek z 2691 míst. Stále jich tak ještě 3400 zbývá. (V rámci objektivity je také potřeba uvézt, že na pozici integrátora (neziskovky) se doposud nikdo nepřihlásil). Kromě toho vláda schválila, že uprchlickému táboru Azrak na severu Jordánska Česko pošle 40 milionů korun na přístavbu přístřešků a rekonstrukci tábora. Vláda tímto také odmítla převzít v rámci relokace pouze migranty zadržované v Řecku a Itálii a nikoliv z ostatních zemí, takže se chová jako "chytrá horákyně".

Pokud se podíváme na dlouhodobý program ČSSD, tak v souvislosti s evropským integračním procesem je ČSSD sdružena v Evropské straně sociálně demokratické (PES). Evropští sociální demokraté usilují o hlubokou politickou, sociální a kulturní integraci Evropy, v níž spatřují hlavní předpoklad uchování a rozvíjení evropského sociálního modelu a příležitost k harmonickému rozvinutí ekonomických, sociálních, politických, multikulturních, ekologických a bezpečnostních institucí na globální rovině. Tento program potvrzuje i jakým způsobem naši europoslanci hlasovali v nedávné minulosti o kvótách. Pro zavedení povinných kvót na přerozdělování migrantů i do ČR tedy hlasovali pro rezoluci za  ČSSD: Jan Keller, Olga Sehnalová, Pavel Poc a Miroslav Poche. Avšak s nimi i europoslanci za TOP09 a za KDU-ČSL.

Z uvedených skutečností lze jednoznačně odvodit, že se jedná ze strany ČSSD o předvolební tah, který bude stát maše daňové poplatníky minimálně dalších 270 milionů korun. V žádném případě to však neznamená, že by ČSSD jednoznačně nesouhlasila s ilegální imigrací, globalizací a evropskými hodnotami. Tam se jejich program nemění. Takto to je pouze prázdné politické gesto do voleb. Potom ale zase ČSSD pojede v zajetých multikulturních a imigračních kolejích. Pokud tedy u toho ČSSD bude. A o tom rozhodnou definitivně voliči.

Převzato z profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.