Vích (SPD): Zasněžování Bedřichova a zase ty "dotace"

10.12.2016 13:46

Rada Libereckého kraje podpořila před pár dny (7. prosince) 5 000 000,- Kč zasněžování Bedřichova jako podporu projektu, který má do regionu přivézt zmíněné obci potřebnou investici.

Vích (SPD): Zasněžování Bedřichova a zase ty "dotace"
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Cílem tohoto společného projektu má být rekonstrukce zasněžovacího systému v prostoru bedřichovského stadionu běžeckého lyžování a přilehlých pozemků, na které se má podílet kromě zmíněného Bedřichova (1 000 000,- Kč) ještě MŠMT (5 994 541,- Kč) a to formou dotace.

Všude je sucho. Bez umělého zasněžování by dnes horský byznys nemohl existovat. I proto v loňském roce do nových sněžných děl areály investovaly desítky milionů korun. Majitelé a provozovatelé ale neradi prozrazují, že za jednu jedinou hodinu umělého zasněžovaní se v ČR spotřebuje řádově tolik vody, kolik obyvatele Prahy spotřebují za celý den (asi 100 milionů litrů). Jenom za celou minulou zimní sezonu se na umělé zasněžovaní u nás spotřebovalo odhadem takové množství vody, které obyvatelům Prahy vystačí na dva roky.

Tato voda se odebírá specificky v horských oblastech, kde není aktuálně dostatek srážek (vody) a tak zhoršuje současně sucho s dalšími negativními následky pro faunu, flóru a obecně stav životního prostředí. Při udávané spotřebě sněžných děl 25 kW jde navíc o cca 150 MW vyrobené elektrické energie v době, kdy se v zájmu snížení její spotřeby omezuje ze strany EU používáni obyčejných žárovek a domy musejí mít energetické štítky. Spousta zahrádkářů musí kolikrát v létě nechat uhynout vlastní úrodu z důvodu zákazu zalévání kvůli suchu, aby pár dotovaných vlekařů a provozovatelů běžeckých tratí mohlo plýtvat vodou podle jejich aktuálních potřeb.

Na uměle zasněžovaných sjezdovkách a běžeckých tratích se také často mění pH půdy v závislosti na pH vody používané na výrobu sněhu, která bývá alkaličtější než přírodní sníh. Při výrobě technického sněhu se také používají chemikálie k tvorbě kondenzačních jader (nutných pro vznik technického sněhu) a vznikají tedy odlišné fyzikální a chemické vlastnosti takto vyrobeného technického sněhu. Umělé zasněžovaní v České republice se tak jeví, za současných klimatických podmínek, jako zcela nevhodná a k životnímu prostředí bezohledná podnikatelská (sportovní) aktivita přispívající k ohrožení obyvatel ČR suchem a souvisejícími důsledky. (Pomíjím vztah k vodnému a stočnému, které je v našem kraji nejdražší v rámci celé republiky).

Lyžování se stalo masovým sportem a poslední tři zimy byly mírné a na sníh skoupé. Osobně dávám přednost jízdě na běžkách přirozeně zasněženou krajinou, ale dnes prostě byznys dostal přednost před vším. Jistě by se 5 milionů krajských korun dalo investovat lépe, ale to by nesmělo jít o všeobecné zaklínadlo ve formě "dotace".  Jakékoliv dotace vytváří pouze pokřivení trhu, kdy odvádíme na daních všichni, ale čerpat mohou pouze někteří.

Tak až budete mít třeba prázdné studny, tak abyste věděli komu máte také poděkovat a kdo za to ponese lví podíl odpovědnosti. A nejen té politické. 

Převzato z profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.