Vícha (ČSSD): Administrativa je stále větší a náročnější

12.08.2016 8:25

Na kongresu starostů v Bohumíně zaznívala kritika na narůstající byrokracii.

Vícha (ČSSD): Administrativa je stále větší a náročnější
Foto: Redakce
Popisek: Petr Vícha (ČSSD)

Více než sto starostů a primátorů z celého Moravskoslezského kraje se sjelo ve čtvrtek 9. června do bohumínského domu Pod Zeleným dubem na kongres starostů, kde řešili své největší problémy. O některých tématech s nimi jednali i odborníci z Ministerstva pro místní rozvoj.

K nejzajímavějším tématům patřilo čerpání dotací z Evropské unie a novela zákona o veřejných zakázkách, která začne platit od října. Ta dává městům širší možnosti, ale také více odpovědnosti. Zadavatelé už nebudou například muset vybírat firmu výhradně na základě nejnižší ceny, mohou vyloučit nespolehlivé uchazeče a vítězné firmy musí doložit své skutečné vlastníky. Zákon sice přináší řadu pozitivních změn, ale už nedefinuje, jak postupovat při výběrových řízeních a chybí zároveň jednotný pohled na kontroly dozorových orgánů.

Starostové se na kongresu také shodli na tom, že byrokratická zátěž se místo zjednodušování zvyšuje. „Administrativa je stále větší a náročnější. Vláda nebo poslanci něco rozhodnou, ale nikdo už neřeší, jaký dopad to bude mít na obce. Samozřejmě že Evropská unie nějakou byrokracii přináší, ale spíš to jsou výmluvy hlavně pražských úředníků, kteří na základě Evropské unie komplikují legislativu víc než je nutné. Jeden příklad za všechny. V Praze je nedostatek mateřských škol, a přestože zbytek republiky tento problém vůbec netrápí, tak vláda rozhodne, že docházka dětí do mateřských škol bude povinná. Nad dopadem na obce už nikdo nepřemýšlí,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

Kongres starostů a primátorů Moravskoslezského kraje uskutečnil už po dvaadvacáté. Jeho smyslem je přinášet představitelům měst a obcí aktuální informace a prodiskutovat je se zástupci státní správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…