Vícha (ČSSD): Bohumín přispěje na opravu fasády nejstaršího místního kostela

22.06.2022 16:47

Nejstarší kulturní památku na území města čeká oprava fasády. Na obnovu vzhledu kostela Narození Panny Marie, který je starobohumínskou dominantou, přispěje i radnice. Ze svého rozpočtu pošle římskokatolické farnosti dotaci 400 tisíc korun.

Vícha (ČSSD): Bohumín přispěje na opravu fasády nejstaršího místního kostela
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starosta Bohumína Petr Vícha na setkání Svazu měst a obcí ČR v Ostravě

V minulosti už pomohla s rekonstrukcí kostela Slezské církve evangelické, finančně se podílela i na vyčištění zašlých cihel fary u kostela Božského Srdce Páně. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

„Péče o historické budovy je nesmírně náročná, a to nejen po finanční stránce. Církevním organizacím pravidelně přispíváme formou dotací, přesto je občas potřeba vypomoci i nad rámec běžné podpory. Stojíme o to, aby památky měly reprezentativní vzhled a působily důstojně. Na první pohled je patrné, že kostel Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně obnovu potřebuje. Moravskoslezský kraj přislíbil církvi jeden a půl milionu korun, my plánujeme podpořit opravu fasády částkou 400 tisíc korun,“ potvrdil starosta Bohumína Petr Vícha.

Obnova obvodového pláště starobohumínského kostela vyjde farnost na 2 miliony korun. Podle vyjádření zástupců církve je fasáda v havarijním stavu vlivem působení povětrnostních podmínek, přičemž severní strana je pokryta plísní a v nejhorším stavu je věž. Rekonstrukce vnější části svatostánku má zahrnovat i opravu a nátěr ciferníků hodin, rámů oken a žaluzií.

Kostel Narození Panny Marie je nejstarší kulturní památkou na území města. Jeho historie se začala psát na přelomu 12. a 13. století, dnešní podobu získal rozsáhlou rekonstrukcí v letech 1910 až 1911. V kostele se nachází milostný obraz Panny Marie Růžencové-Starobohumínské, který prý dokáže léčit. Lidé se u něj modlí za uzdravení těla i duše. Dvěma pozlaceným korunkám na obraze požehnal v roce 2004 tehdejší papež Jan Pavel II.

Město v posledních letech zafinancovalo i zkrášlení obou budov radnice v centru Bohumína. Jde o více než sto let staré objekty, které jsou památkově chráněny. „Zajistili jsme tlakové čištění fasád, došlo na výměnu starých oken za nové repliky a zrekonstruovali jsme i průjezd do dvora,“ doplnil starosta s tím, že několik let trvající opravy si vyžádaly částku v řádech milionů korun. Nánosů nečistot zbavila odborná firma také sousední kostel Božského Srdce Páně a přilehlou budovu fary, město se na investici podílelo částkou téměř 130 tisíc korun.

Loni Bohumín vyslyšel prosbu o příspěvek na opravu místního evangelického kostela. Stavbaři v něm museli kompletně vyměnit podlahu. Investice přišla farnost na více než 1,5 milionu korun, 250 tisíc poskytla radnice. „Podlaha v kostele byla ve velmi špatném stavu. Při rekonstrukci jsme museli odstranit podloží až do hloubky přibližně půl metru,“ řekl farář Roman Brzezina s tím, že na stavební práce přispěl kromě města Bohumín i kraj, samotná církev a řada drobných dárců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině