Vícha (ČSSD): Lepší přístup do Šunychlu, ke Kališovu jezeru i k soutoku Odry s Olší

04.08.2022 18:41

Město se letos rozhodlo zpříjemnit turistům cestu k přírodním atrakcím v Bohumíně.

Vícha (ČSSD): Lepší přístup do Šunychlu, ke Kališovu jezeru i k soutoku Odry s Olší
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starosta Bohumína Petr Vícha na setkání Svazu měst a obcí ČR v Ostravě

Cyklistům zajistilo bezpečnější přístup po Šunychelské ulici směrem ke Kališovu jezeru, pro motoristy postavilo malé záchytné parkoviště v osadě Kopytov kvůli lepší dosažitelnosti soutoku Odry s Olší. Do obou projektů radnice investovala 660 tisíc korun. 

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

Stavebních úprav se v posledních týdnech dočkala křižovatka s dálničním výjezdem v Šunychlu. Nové dopravní řešení má ochránit cyklisty, kteří míří z centra města směrem ke Kališovu jezeru či dále k soutoku řek. Ocení jej ale i lidé, kteří se tudy dopravují pravidelně do svých domovů. „Stávající stezka se o zhruba sedmdesát metrů protáhla a nově vede až za křižovatku. Dosud končila v kopci a kola, která nabrala rychlost jízdou z mostu, musela náhle vybočit do vozovky. Nové řešení je komfortně provede křížením komunikací a z cyklostezky sjedou až za ním,“ vysvětlil starosta Bohumína Petr Vícha.

Kvůli zvýšení bezpečnosti se změnilo i svislé a vodorovné značení. Aby řidiči vyjíždějící z dálnice cyklisty neohrozili, musí nově počítat se značkou Stůj, dej přednost v jízdě. Současně se snížil i počet jízdních pruhů. „Dosud zde byly dva s odbočením vpravo i vlevo. Novým nástřikem se vozovka zúžila na jeden pruh společný. Vzhledem k tomu, že šunychelský výjezd z dálnice není příliš frekventovaný, neměla by tato varianta způsobovat zácpy,“ doplnil starosta. Město, které změnu dopravního uspořádání v křižovatce iniciovalo, zaplatilo za úpravy 570 tisíc.

Kromě nové cyklostezky se Bohumín rozhodl vyjít vstříc i motoristům, kteří by rádi viděli soutok Odry s Olší, jedno z nejatraktivnějších míst regionu. Sportovně vybavení výletníci k němu míří na kole, někteří i pěšky. Řada z nich ale tak dlouhou cestu nezvládne. V Kopytově proto vyrostla nová odstavná plocha. Návrh na její vybudování vzešel z loňských setkání s občany v městských částech.

„Na konci Šunychelské ulice v Kopytově vyrostla odstavná plocha ze zhutněného recyklátu. Pojme čtyři až pět osobních aut. Od ní už to turisté budou mít pěšky k soutoku pohodlných 1,5 kilometru. Jediný vhodný prostor k umístění parkovacího plácku se nacházel za předposledním kopytovským domem, pár metrů za značkou zakazující další jízdu motorových vozidel,“ popsal Roman Pak z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice. Aby na odstavnou plochu mohly vozy legálně zajíždět, došlo také k úpravě dopravního značení. Zákazová značka se o zhruba sto metrů přestěhovala. Projekt vyšel město na 90 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Europoslanci si v Plzni připomněli výročí konce 2. světové války

14:07 ODS: Europoslanci si v Plzni připomněli výročí konce 2. světové války

Pokračujeme v kontaktní kampani po celé republice! Další zastávkou Alexandra Vondry, Veroniky Vrecio…