Vinklátová (SLK): Exponát Severočeského muzea bude vystavený ve vestibulu Krajského úřadu

25.01.2019 13:12

Severočeské muzeum v Liberci i přes uzavření své budovy i nadále vystavuje exponáty, a to ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci. Každý měsíc je tu vystaven „exponát měsíce“.

Vinklátová (SLK): Exponát Severočeského muzea bude vystavený ve vestibulu Krajského úřadu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Po celý únor tak budou moci návštěvníci budovy obdivovat Vývěsní štít ve tvaru klíče z kovaného železa a Stojanový rámeček na fotografii z kujného železa. Oba vystavené exponáty získalo Severočeského muzeum v Liberci nákupem od potomků uměleckého kováře Václava Žďárského staršího. 

„Muzeum bude zavřené až do podzimu roku 2020 a návštěvníky čeká opravdu velká proměna expozic a nově zpřístupněné prostory. Je to však dlouhá doba a my chceme, aby měli možnost alespoň malými připomínkami práce muzejníků a prezentací exponátů zůstat s muzeem v kontaktu. Zároveň tento malý formát umožňuje vystavit například zajímavou jednotlivost,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Václav Žďárský (29. 6. 1869 – 17. 4. 1948) se narodil v Příšovicích u Turnova. Výuční list získal v Hodkovicích nad Mohelkou. Po krátkém působení v kovářských dílnách v Liberci a v Jablonci nad Nisou se roku 1888 vydal do Německa na cestu za zkušenou. Až do podzimu roku 1892 pracoval u kovářských mistrů v Drážďanech, Berlíně a Lipsku. Poté se vrátil zpět do Čech, aby si v Mladé Boleslavi otevřel vlastní dílnu, kterou však v létě 1893 opustil a odjel znovu do Německa, kde střídavě pracoval v Drážďanech a Hamburku až do roku 1902. Poté se usadil v Turnově, kde si v Riegrově ulici zřídil vlastní dílnu, ve které působil až do konce života.

Jeho práce z počátku 20. století se vyznačují rostlinnými motivy typickými pro ranou fázi secese a vynikajícím řemeslným zpracováním. Na jeho tvorbu navázal syn Václav Žďárský mladší, který pracoval rovněž v dílně v Turnově, kde v závěru života také vyučoval umělecké kovářství a zámečnictví na tamní Střední uměleckoprůmyslové škole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…