Vinklátová (SLK): Festival Den poezie v Libereckém kraji začíná v sobotu

14.11.2019 9:09

Tradiční oslavou básní, básnířek a básníků je od roku 1999 Den poezie. Dva týdny plné kultury se odehrávají pravidelně v období výročí narození významného romantického básníka K. H. Máchy, které připadá na 16. listopad, ve více než padesáti městech celé České republiky. Připojuje se i Liberecký kraj.

Vinklátová (SLK): Festival Den poezie v Libereckém kraji začíná v sobotu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Součástí programu jsou autorská čtení, divadelní představení, happeningy, výstavy, pořady pro děti a rodiče a mnoho dalšího. Knihovny, literární skupiny, školy, jednotlivci, zahraniční kulturní instituce – všichni se scházejí, aby četli, psali a užívali si poezii.

„Poezie má proti beletrii mnohem menší prostor na vyjádření. Klade velký nárok na obrazotvornost autora a na schopnost v tomto krátkém literárním útvaru vyjádřit myšlenku. Je to velmi náročná literární disciplína, samozřejmě i pro čtenáře,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

V Libereckém kraji se do dnů poezie zapojila Základní škola K. H. Máchy v Doksech, kde se 22. listopadu uskuteční během výuky akce nazvaná Básnění.

V Liberci se pak uskuteční po dva večery festival Literární pozdravy. 22. listopadu se představí v Kulturním a společenském centru Lidové sady soubor Divadlo Vydýcháno ze Základní umělecké školy v Liberci s představením Příběhy z konce předměstí, dále skupina improvizovaného divadla Imjoy, slam poetrista vystupující pod jménem pan Fenek a fyzický básník Petr Váša.

Druhý večer, 23. Listopadu, pak v kině Varšava budou předčítat Jana Sokolová, Jiří Kočí, Kamil Bouška a Miroslav Pech.

Krajská vědecká knihovna si na 21. listopad připravila autorské čtení třech libereckých básníků pod názvem Tři generace. Tři výpovědi. Tři poetiky. Publiku se představí Lucie Loumová, Martin Trdla a Ivan Stupčuk. Konferování se neujme nikdo menší, než samotný tiskový mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla, takto básníkův bratr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě