Vinklátová (SLK): K potřebě číst knihy člověk nedojde sám od sebe

28.02.2019 6:34

Knihovny v kraji oslaví již podesáté Březen, měsíc čtenářů

Vinklátová (SLK): K potřebě číst knihy člověk nedojde sám od sebe
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Březen, měsíc čtenářů na podporu čtenářské gramotnosti si připomene v celé zemi více než 400 knihoven. Krajská vědecká knihovna v Liberci připravila pro návštěvníky zajímavý program. Mezi nejzajímavější bude určitě patřit publikace švédské historičky a bohemistky českého původu Blanky Karlsson Komenský a Finspongský rukopis nebo obrazová kniha 25 let Benefičních koncertů pro Grabštejn.

Březnový program v knihovně v Liberci se zaměří na děti i dospělé. V sobotu 2. března od 10 hodin je možné zhlédnout divadelní představení „V jednom lese, v jednom domku“. V pondělí 18. března bude ve vstupních prostorách knihovny otevřena Burza knih. Milovníky společenských a deskových her pak knihovna zve na Velké herní dopoledne, které se uskuteční v sobotu 23. března.

„V dnešní velice rychlé době je čím dál složitější najít čas na zklidnění a chvíli jen pro sebe. A právě čas s knihou takovou chvílí bývá. K potřebě číst knihy člověk nedojde sám od sebe. To se stává výjimečně. Je na rodičích, aby své děti vedli k četbě. A děti si potom lásku ke knihám uchovají po celý život. Naše knihovny jim v tom významně pomáhají,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mimo Krajskou vědeckou knihovnu si Březen, měsíc čtenářů připomeneme i v dalších knihovnách. Městská knihovna Antonína Marka v Turnově nabízí setkání s Ivanem Fílou pod názvem Muž, který stál v cestě. Uskuteční se v úterý 12. března v rámci cyklu Večer Na Sboře. Dále je na programu ve čtvrtek 28. března autorské čtení spisovatelky Ivy Pekárkové v nové pobočce knihovny na vlakovém nádraží v Turnově. Za vidění určitě stojí i výstava s názvem „Ztracená generace“, která vznikla u příležitosti stoletého výročí 1. světové války a zachycuje bratry Čapky mezi přáteli v okruhu umělců sdružených kolem kavárny Union. Výstava potrvá do 30. března 2019 a je ji možné navštívit v Galerii Na schodech.

Městská knihovna Semily zve na křest své nové knížky pro děti od 4 do 8 let „Objevuj Semily s Krákorkou“. Slavnostní křest proběhne ve čtvrtek 14. března 2019 od 17 hodin v oddělení pro dospělé. Knížka je společným dílem knihovnic z oddělení pro děti a mládež, Petry Luňákové a Jany Baánové, a příběh oživil veselými ilustracemi Viktor Blažek.

V Městské knihovně v Jablonci nad Nisou můžete v březnu navštívit dvě výstavy, a to „Krajina a zátiší“ a výstavu „Cestami proměn“, kterou organizátoři připravili ke 100. výročí zákona o veřejných knihovnách obecních ze dne 22. července 1919.

Kromě akcí pro čtenáře se v březnu i soutěží. Letos se jedná o soutěž čtenář roku 2019, tzv. Mistra četby, kdy v průběhu března budou vybírání čtenáři muži se zajímavým „čtenářským příběhem“. Celostátního vítěze pak ocení na předávání cen Magnesia Litera 2019.

Vyvrcholením celého měsíce března bude již devatenáctá Noc s Andersenem, která letos vychází na 29. března. Děti si tak budou moci vyzkoušet, jaké je to strávit celou noc v knihovně. Např. v Městské knihovně v České Lípě budete moci tuto noc strávit nejen s Andersenem, ale i s Ferdou Mravencem a jeho přáteli.

Bližší informace o programu jednotlivých knihoven naleznete na jejich webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu