Vinklátová (SLK): Konference v Krajské vědecké knihovně zmapuje svět dětí a poezie

06.03.2020 0:23

Dá se poezií sdělit nesdělitelné? Čtou dnešní středoškoláci poezii? Jak je na tom lyrika v čítankách pro žáky prvních stupňů základních škol? Jaká jsou nová autorská jména v poezii pro děti?

Vinklátová (SLK): Konference v Krajské vědecké knihovně zmapuje svět dětí a poezie
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Odpovědi na tyto — a mnohé další — otázky se pokusí nalézt 18. ročník dvoudenní odborné konference Současnost literatury pro děti a mládež v Krajské vědecké knihovně v Liberci, která se koná 18. a 19. března. Pro letošní hlavní název Jestlipak víte, kdo je lyrik? Aneb O poezii pro menší i větší si pořadatelé konference vypůjčil lehce pozměněný citát ze sbírky veršů Ivana Blatného.

„Často slyším, že děti nečtou. Projevuje se to pak v malé slovní zásobě, schopnosti se dobře vyjadřovat, a tak dále. Básničky a říkadla bývají tím prvním, co svým dětem říkáme, co je učíme. Odborníci se budou v Krajské vědecké knihovně zabývat právě poezií pro děti a hledat cesty, jak ji přiblížit dětem,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V první den konference budou o otázkách dětského čtenářství a roli poezie v něm rokovat odborníci z mnoha českých a moravských vysokých škol. Následující den bude patřit workshopům, které poezii přiblíží více prakticky. Hravé vstupy do poezie v literární výchově představí ve svém semináři Ondřej Hník, Jan Svoboda pohovoří na téma Vztah jako základ porozumění. Den ukončí tvůrčí dílna básníka Robina Krále, autora veršů a písňových textů pro děti a dospělé, ve které představí svou novější původní i překladatelskou tvorbu a promluví o vztahu k tradičním básnickým formám.

Konference je určena odborníkům — pedagogům, knihovníkům a studentům; vítáni jsou však všichni příznivci literatury pro děti a mládež. Zúčastnit se mohou i doprovodného programu, kterým bude představení „Čechy leží u moře“ v Naivním divadle. Inscenace je založena na verších českého básníka Radka Malého, který bude jedním z přednášejících.

„Poezie pro děti nás provází od nejútlejšího věku a hraje tak v našich životech velkou roli, i když na ni v pozdějším věku tak trochu zapomínáme. Věřím, že z letošního ročníku konference si účastníci odnesou zajímavé poznatky pro svou knihovnickou či pedagogickou praxi,“ říká Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny.

Na přípravě konference se kromě Krajské vědecké knihovny v Liberci podílí také Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a Přírodovědně-humanitní a pedagogická fakulta Technické univerzity v Liberci. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.