Vinklátová (SLK): Na agroturistiku v Libereckém kraji zve i Statek Zakšín na Kokořínsku

30.07.2019 14:32

Od krav ke koním vedla cesta majitelů Statku Zakšín, který se nalézá v oblasti Kokořínska, v malé vesničce Zakšín, asi 16 kilometrů jižně od České Lípy při soutoku Zakšínského potoka s Liběchovkou. Statek pořídili před pětadvaceti lety a ze soukromých zemědělců, kteří chovali krávy, se postupem času stali chovatelé koní

Vinklátová (SLK): Na agroturistiku v Libereckém kraji zve i Statek Zakšín na Kokořínsku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Koně pronajímají nedalekému letnímu dětskému táboru, ale pořádají na nich i vyjížďky pro turisty. „Kokořínsko patří k nejmalebnějším oblastem naší země. Pobyt na statku se může pro turisty stát skvělým dokreslením atmosféry a umocní zážitek z venkovské přírody,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Protože statek je dostatečně velký, rozhodli se majitelé nabízet ubytování, aby u nich každý návštěvník mohl ochutnat i venkovský život. Pro návštěvníky jsou připraveny jízdy na koních, ti co na koni nejezdí, se mohou vydat na procházky po okolí, cyklistům se nabízí možnost vyrazit například na skalní hrádek Pustý zámek, Máchovo jezero či hrad Kokořín.

Statek se zapojil i do dvou projektů. Jedním z nich je zapojení se do agroenviromentálního způsobu údržby krajiny, což v tomto případě znamená, že koně zde žijí přirozeným způsobem ve stádu. Druhý projekt má za cíl vybudovat síť hipostezek neboli stezek pro turistiku na koních. Zakšínská usedlost se tak stala takzvanou hipostanicí a nachází se na značené hipotrase. Ta spojuje Polabskou stezku vedoucí do Německa se Středočeskou stezkou, která míří do Rakouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…