Vinklátová (SLK): O Dny lidové architektury stoupá zájem: památky navštívily tisíce lidí

17.08.2020 14:32

Již poosmé mohli lidé v regionu navštívit ve Dnech lidové architektury na sklonku července vybrané historické objekty a zúčastnit se pestrého doprovodného programu, v němž nechyběly ukázky řemesel, divadla, dílničky a další zajímavosti. Ukazuje se, že za poslední léta zájem lidí o tuto tradiční akci roste a na památky si jich nachází cestu stále víc.

Vinklátová (SLK): O Dny lidové architektury stoupá zájem: památky navštívily tisíce lidí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Letos zavítaly na třináct míst, která se do Dnů lidové architektury zapojila, více než tři tisíce lidí. Rekordmanem byl skanzen Dlaskův statek v Dolánkách, kde se vystřídalo přes tisíc návštěvníků,“ shrnula Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Zhruba třetina účastníků pak z jednotlivých míst pokračovala ještě na další.“

Mezi stavbami zapojenými do akce, byly kromě Dlaskova statku například ještě Běliště v Železném Brodě, Vísecká rychta v Kravařích, památníky Jiřího Harcuby v Harrachově a Karla Hynka Máchy v Doksech či Kittelův dům v Pěnčíně. 

„Největší zájem je o nové objekty, které zatím nebyly přístupné, a stoupá zájem o stavby, jež se otevírají pouze omezeně, kupříkladu Bičíkův statek v Příšovicích, Beranův hostinec v Trávníčku, Liščí bouda na Kristiánově či Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě. S potěšením lze konstatovat, že roste zájem o roubené stavby,“ dodala Vinklátová.

Pro rok 2021 plánuje Liberecký kraj přizvat do programu Dnů lidové architektury Jilemnici s bývalým zahradnickým domkem v areálu tamního zámku a se Zvědavou uličkou, stejně jako Zlatou Olešnici. Tam se nachází rodný dům spisovatele Antala Staška, na jehož obnovu kraj v minulosti přispěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…