Vinklátová (SLK): Obnovu památek podpoří kraj šesti miliony korun

10.05.2020 19:37

Poskytnutí individuálních dotací v celkové výši 6 milionů korun na podporu památek v regionu schválila na svém včerejším zasedání Rada Libereckého kraje.

Vinklátová (SLK): Obnovu památek podpoří kraj šesti miliony korun
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Peníze poputují například na opravu bývalé sušárny chmele v Dubé, zámek ve Stvolínkách, kaple Božího hrobu v Liberci nebo Beranův hostinec v Trávníčku.

„Těmito dotacemi kraj výrazně podporuje obnovu památek. Na totéž myslí sice i dotační program, ale v něm je možné žádat maximálně o tři sta tisíc korun. U rozsáhlejších rekonstrukcí je třeba vynaložit vyšší částky na to, aby byla provedená oprava na památce vůbec vidět,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Osmi sty tisíci korun kraj přispěje k obnově bývalé sušárny chmele v Dubé, která se dočká oprav fasády a zastřešení kruhové věže a k rekonstrukci památkově chráněné silnice v Bořejově s čedičovým dlážděním z 19. století.

„Důvodů, proč se snažíme majitele památek v našem kraji podpořit v opravách, je celá řada. Máme velký zájem na tom, aby byli tito svědkové historie v dobrém stavu, ať už z úcty k mistrovství jejich stavitelů a uchování jejich odkazu, nebo proto, že chceme, aby bylo území kraje přitažlivé pro jeho návštěvníky,“ doplňuje Vinklátová.

Podpory ve výši 1.500.000 korun se dočká i projekt obnovy areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici. Liberecký kraj rovněž přispěje na obnovu elektroinstalace a osvětlení baziliky minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí, a to částkou 900.000 korun. Současný stav rozvodů elektřiny i osvětlení je totiž už nevyhovující.

Další čtyři objekty se pak podělí o dva miliony korun. Jsou jimi zámek ve Stvolínkách, kaple Božího hrobu v Liberci, Beranův hostinec a kostel svatého Martina ve Zlaté Olešnici. Obec Stvolínky, která se o tamní zámek stará, pořídí nové okenní výplně. Zchátralá kaple Božího hrobu, jež je součástí areálu kostela Nalezení sv. Kříže v Liberci, projde již potřebnou rekonstrukcí. 

Beranův hostinec na Trávníčku, který je součástí obce Bílá, je zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky. Podstávkový dům prochází obnovou pátým rokem. Nyní se pracuje v interiéru, kde se likviduje houba dřevomorka. V olešnickém kostele sv. Martina naváží na loňskou etapu oprav, díky níž se svatostánek zbaví vlhkosti. Letos budou uvnitř kostela provedeny drenáže s napojením  na vnější odvětrávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…