Vinklátová (SLK): Odhalení skleněného betlému předznamená akční Advent v Křišťálovém údolí

02.12.2019 15:05

Křišťálové údolí alias Crystal Valley žije v předvánočním období čilým ruchem. Zájemci o sklo, šperky a bižuterii budou moci v nadcházejících týdnech navštívit celou řadu pozoruhodných míst. Nejbližší akcí je sobotní odhalení tajemného boxu před libereckou radnicí.

Vinklátová (SLK): Odhalení skleněného betlému předznamená akční Advent v Křišťálovém údolí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Událost začala na Benešově náměstí v sobotu 30. listopadu o půl páté odpoledne. Uvnitř boxu jek vidění skleněný betlém. Tvoří jej 34 hutních figur z dílny Zdeňka Sochora ze Železného Brodu, doplněných foukanými ozdobami z liberecké firmy Glassor, od Martiny Špitálské z Krásného Lesa a perličkovými ozdobami z Poniklé. To vše v jedinečné instalaci výtvarníka Richarda Loskota.

„Liberec je geografickým centrem Křišťálového údolí a mnozí místní obyvatelé si ještě pamatují společnost Skloexport. Nefunguje zde sice přímo sklářská či bižuterní výroba, ale chceme najít způsob, jak město do tohoto projektu zapojit. Letos už bylo možné vidět výstavu uměleckých děl Jiřího Pačinka v kavárně Pošta. Nynější skleněný box s betlémem a vánočními ozdobami je dalším příspěvkem v tomto duchu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tvůrci libereckého betlému za sebou mají spoustu přínosné umělecké činnosti. Zdeněk Sochor, rodák z Železnobrodska, získal titul v oboru sklářství – výroby hutních figurek. Potřebné znalosti získal od svého otce, mistra ve svém oboru. Při ruční výrobě používá původních technologií.

Firma Glassor je českým rodinným podnikem, specializujícím se na design, výrobu, prodej a export skleněných ozdob a dekorací. Všechny ozdoby i dekorace tu vyrábějí ručně, vyfoukávají je tradiční technikou a pečlivě malují a zdobí.

V rodinné firmě Rautis se lze setkat s jedinečným řemeslem foukání skleněných perlí a výrobou perličkových vánočních ozdob, které mají v Poniklé tradici už od roku 1902. Podnik je poslední firmou na světě, která se této výrobě aktivně věnuje.

Richard Loskot je absolvent Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Jeho tvorba, v níž dokáže kombinovat věci zdánlivě spolu nepropojitelné, je založena na komplexním využití soudobých technologií a sofistikovaných prostředků.

Co nabídne Křišťálové údolí dál? V Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou je možné navštívit rozsáhlou výstava vánočních ozdob, a to až do února. Novoborské Sklářské muzeum si připravilo program pro děti na třetí adventní víkend 14. a 15. prosince. Velkolepý program čeká na děti 6. a 7. prosince ve sklárně Ajeto v Lindavě, adventní akce včetně výroby ozdob chystá na 7. prosinec i Floriánova huť v Častolovicích u České Lípy. 

Hned tři adventní soboty — 30. listopadu, 7. a 14. prosince — zaplní program ve sklárně Spider Glass v Heřmanicích na Frýdlantsku a návštěvníky zve též Minimuzeum skleněných betlémů v Železném Brodě. V ponikelském Rautisu lákají na výrobu perličkových ozdob; termíny je vhodné rezervovat na webu firmy předem.

Aktuální přehled akcí se nalézá ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny