Vinklátová (SLK): Podzim v Máchově kraji zavede do Pekla i do světa Čtyřlístku

23.11.2022 5:34 | Tisková zpráva

V létě jedna z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí v České republice – to je Máchův kraj. Kdo si ale krásy romantické oblasti na Českolipsku chce naplno užít z trochu jiné stránky, měl by vyrazit do tohoto regionu mimo sezonu, kdy jím neproudí houfy turistů.

Vinklátová (SLK): Podzim v Máchově kraji zavede do Pekla i do světa Čtyřlístku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Máchův kraj je přitažlivý i za pozdních podzimních a zimních měsíců. Turistické trasy se zklidní a přes stromy bez listí jsou vidět skály a další místa, která jsou od jara do podzimu neviditelná. Určitě stojí za to se vydat na výlet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Naučná stezka Peklo (ZDE) vede mezi obcemi Zahrádky a Česká Lípa. Název zní strašidelně, ale netřeba se bát. Stezka vede osadou Karba a její součástí je ukázka lidové architektury s údolím obklopeným pískovcovými skalisky. Českolipské Peklo je národní přírodní památka a je především ceněno jako místo plné ohrožených druhů rostlin. Stezka začíná u zámku Zahrádky (ZDE), který také stojí za návštěvu.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Velkým lákadlem nejen pro děti, ale i pro milovníky komiksových postaviček je Muzeum Čtyřlístku (ZDE) na zámku v Doksech. V roce 2015 město Doksy převzalo od Libereckého kraje zámek a začalo s rekonstrukcí.

„Za pár let se, díky mimořádnému úsilí paní starostky Evy Burešové a vedení města, podařila rekonstrukce zámku, ze kterého se stalo místo kultury a setkávání místních. A láká i návštěvníky, včetně těch nejmenších,“ říká Květa Vinklátová.

Během rekonstrukce vznikla stálá expozice, která je věnována právě vývoji komiksu Čtyřlístek. Návštěvníci se dozvědí krůček po krůčku o samotném vývoji Čtyřlístku a především se dozvědí, jak takový komiks vůbec vzniká. Dále mohou navštívit Braniborskou jeskyni (ZDE) u Starých splavů v lese, plném romantických roklí.

Vyrazit lze také do města Mimoň a jeho blízkého okolí. Nedaleko se nachází zřícenina hradu Ralsko (ZDE). Ze samotného vrcholu je možné spatřit vrcholy Bezdězu, Ještědu, Řípu či Klíče. Zřícenina hradu je zapsána na seznamku kulturních památek. V okolí města se nalézá zábavná naučná stezka Lesopark Brniště (ZDE). Není příliš dlouhá ani náročná a její součástí jsou naučné a herní prvky, naučné tabule a fitness prvky.

Další rady a tipy jsou k vidění na webových stránkách Máchova kraje (ZDE), na facebookovém profilu Region Liberec (ZDE) a na Instagramu (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.