Vinklátová (SLK): Pravěká chrastítka v archeologické sbírce Severočeského muzea v Liberci

12.08.2022 5:34 | Tisková zpráva

Exponátem měsíce v Severočeském muzeu v Liberci jsou pravěká chrastítka neboli štěrchátka. Nalezli je archeologové v roce 2005 na pohřebišti z pozdní doby bronzové „Na Cecilce“, které se nachází v Příšovicích. Jedná se o největší naleziště štěrchátek v Libereckém kraji.

Vinklátová (SLK): Pravěká chrastítka v archeologické sbírce Severočeského muzea v Liberci
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Pro návštěvníky bude možná překvapivé, jak dlouhověká je hračka, jakou je chrastítko. I když archeologové nemají jistotu, že předmět neměl ještě jiné využití, určitě bude zajímavé si v muzeu prohlédnout předmět, který se svým věkem blíží 3 tisícům let,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Na pohřebišti „Na Cecilce“ se štěrchátek našlo několik. Přikládali se do žárových hrobů ke keramickým urnám, které obsahovali spálené kosti nebožtíků. Na tomto pohřebišti chrastítka známe například z hrobů číslo 7 či 11.

Nejlépe známé a zachovalé je pak štěrchátko z hrobu označeného archeology číslem 13. Hračka je hruškovitého tvaru s pečetítkovým zakončením a vyrobena je z hlíny, která obsahuje drobná zrnka křemene a slídy. Vysoká je 63 mm a maximální průměr baňky je 51,5 mm.

Chrastítko bylo zcela neporušené a na povrchu zdobené soustavou jemných rytých rýžek, které při správném úhlu dopadu světla vytvářejí pás na sebe navazujících trojúhelníků. „Tento pás je ukončen svrchu a zespoda čtveřicí a trojicí soustředných mělkých rytých kružnic. Také pečetítkový konec držátka je zdoben jemně rytou šrafurou. Uvnitř chrastí drobné hliněné kuličky, které kdysi mohly upoutat pozornost dítěte, a i nyní posluchače zprostředkovaně zanese o tři tisíce let zpátky do minulosti.

Protože se stejná chrastítka objevila i v hrobech dospělých, začalo se uvažovat i o tom, že byla používána k „šamanským“ obřadům,“ dodal Mgr. Petr Brestovanský, vedoucí archeologického oddělení Severočeského muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice