Vinklátová (SLK): Regionální výrobci jsou pilní jako včelky

28.11.2020 21:15 | Zprávy

Blíží se Vánoce a s nimi i výroba perníčků, vánočního cukroví, pití čaje nebo punče a zapalování svíček. Právě u všech těchto činností se využívá med. Kromě toho pomáhá i při úlevě od bolestí a v boji proti nespavosti, stresu či kašli. V Libereckém kraji je několik výrobců, kteří se výrobou medu zabývají.

Vinklátová (SLK): Regionální výrobci jsou pilní jako včelky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Kuchyni bez medu si asi neumí nikdo představit. Ať už v čaji nebo v doma upečeném perníku, nic nemůže nahradit chuť medu. Osobně je pro mě nejlahodnější kaštanový med. Když jsem ho ochutnala, bylo mi líto používat jej jako sladidlo. V našem kraji je řada včelařů, od kterých je možné koupit med. Je škoda jej nakupovat v obchodních řetězcích, kam je často dovážený přes půl zeměkoule,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Yveta a Bedřich Svobodovi navazují na tradici včelaření a výroby medu, která se v jejich rodině traduje už od roku 1950. Med ze včelínů v Krásném Lese a Raspenavě zpracovávají v domácí výrobně v Novém Městě pod Smrkem. V roce 2010 otevřeli stáčírnu, kde je možné provoz pozorovat zvenčí. Ze stejného regionu je i Vlastimil Bryl, který má stanoviště včel v Raspenavě – na území, kde jsou lesy, louky a pastviny pod přírodní ochranou. Nedaleko od Frýdlantu, v Černousech, pak vyrábí svůj med Vladimír Davídek, který se věnuje včelařství už od roku 1966.

Pavel Neumaier začal včelařit v roce 2014, kdy absolvoval kurz chovatele včel. V roce 2016 dostal možnost převzít včelařský provoz od vdovy Krystenové, která po smrti manžela, dlouholetého včelaře, péči o hmyz přestala zvládat. Za dva roky z 13 včelstev vybudoval provoz s 52 včelstvy. Jeho prezentace je ZDE.

Miloš Zástěra získává med od 55 včelstev díky intenzivnímu kočování: v nabídce jeho rodinného včelařství je med řepkový z Václavic, kaštanový z Vratislavic, smíšený květový z Vratislavic, Proseče nad Nisou a Rádla, malinový a ostružinový z Proseče, lipový z Lemberka a Václavic nebo medovicový z Vratislavic a Proseče. Více informací ZDE.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Dobrý den.

Čeho se bojíte víc? STAČILA nebo SPOLU?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čech (Trikolora): Tak nám podpálili stanici metra Staroměstská

21:01 Čech (Trikolora): Tak nám podpálili stanici metra Staroměstská

Parta cizinců podpálila v sobotu eskalátor ve stanici metra Staroměstská. Co bude příště? Národní di…