Vinklátová (SLK): Rok 2023 je pro Severočeské muzeum rokem významného výročí

31.01.2023 16:05 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k připravovaným akcím Severočeského muzea v Liberci

Vinklátová (SLK): Rok 2023 je pro Severočeské muzeum rokem významného výročí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

150 let od založení nejstaršího uměleckoprůmyslového muzea, to už je důvod k oslavě. Muzeum prošlo v posledních letech velkou proměnou, a kromě stavební rekonstrukce a obnovy expozic se stalo se z tak trochu uzavřeného kulturního stánku otevřeným muzejním domem. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

Letos vyjde ucelená výpravná publikace, která ukáže dlouhý život muzea. Viděla jsem první návrhy, a opravdu je se na co těšit! Od února do listopadu 2023 bude 28 studentů Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni v rámci své výuky připravovat společnou uměleckou výstavu, která originálním způsobem přispěje k oslavě muzea. Závěrem loňského roku podpořilo město Liberec přípravu nové muzejní expozice s tématikou 2. světové války v Liberci, který se v té době stal hlavním městem říšské župy Sudety. Letos a příští rok se bude projektovat a budeme hledat peníze na její realizaci. Téma, které je těžké, ale do historie našeho města patří. Stejně tak dokončujeme úpravy projektové dokumentace na rekonstrukci muzejního parku. Moc se těším na retrospektivní výstavu sochaře Vratislava Karla Nováka k výročí jeho nedožitých 80. narozenin. Muzeum také oslaví výstavou narozeniny vysílače a horského hotelu Ještěd, na které mimo jiné uvidíte deset konkurenčních projektů, ze kterých vyšel vítězně právě Hubáčkův návrh.

Je toho také mnoho, co je očím návštěvníků skryté, a na čem muzejníci pracují.

V roce 2023 bude muzeum například dokončovat projekty restaurování sbírkových předmětů a bude netrpělivě čekat, jestli v rámci nové grantové výzvy EU uspěje s dalším projektem, který má za prvořadý cíl záchranu kulturního dědictví v muzejních sbírkách.

Po celý rok bude muzeum pokračovat v dobrovolném vstupném. Vstup zaplatíte jen do Křišťálové věže, při komentovaných prohlídkách a různých programech a kurzech.

Mám radost, že chodíte do Severočeského muzea a že se vracíte i se svými rodinami a přáteli!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…