Vinklátová (SLK): Sídlem panství Berků z Dubé měl být Chudý hrádek

12.11.2020 8:39

Chudý hrádek. Ačkoliv jméno zříceniny, která leží v lesích mezi Dubou a Holany v údolí zvaném Roklice neboli Dolský důl nezní příliš atraktivně, má výlet k těmto ruinám turistům co nabídnout. Leccos pozoruhodného se totiž nalézá i v okolí.

Vinklátová (SLK): Sídlem panství Berků z Dubé měl být Chudý hrádek
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Výprava na Chudý hrádek představuje výlet na samou hranici Libereckého kraje a dá se spojit například se zastávkou u historické sušárny chmele v Dubé. Ta prochází za přispění Libereckého kraje v posledních letech rekonstrukcí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Panské sídlo s obvodovou hradbou bylo vystavěno na ostrohu chráněném hlubokým příkopem a říčními údolími. Založili jej ve druhé polovině 14. století Berkové z Dubé a Chudý hrádek měl tehdy nahradit starší hrad Vřísek jako nové správní sídlo tamního panství.

Potomci Berků sídlili na Hrádku do poloviny 15. století. Dalšími majiteli byli Vartenberkové;  když byl roku 1622 Jan Jiří z Vartemberka odsouzen pro účast na českém stavovském povstání ke ztrátě veškerého jmění, přišel i o Chudý hrádek. Tehdy ale již byl zřejmě neobývaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…