Vít (ODS): Co jsou to otevřená data a proč nás mají zajímat?

22.07.2018 15:31

Jsou to informace a data zveřejněná na internetu. Jsou úplná, snadno dostupná, strojově čitelná, používající standardy s volně dostupnou specifikací. Musí být zpřístupněná za jasně definovaných podmínek užití dat s minimem omezení a dostupná uživatelům při vynaložení minima možných nákladů.

Vít (ODS): Co jsou to otevřená data a proč nás mají zajímat?
Foto: ODS
Popisek: ODS

Jedná se například o jízdní řády, příjmy státu, rozpočty obcí, databáze, seznamy poskytovatelů sociálních služeb, kalendář ministra nebo měření čistoty ovzduší. Pocházejí z univerzit, nevládních organizací, soukromých firem nebo veřejných institucí.

Zpřístupňování dat veřejné správy je jednoznačným přínosem. Jedna rovina je jednoznačně transparentnost. Druhá rovina je vykročení naproti soukromému sektoru, který data může využít pro své podnikání v daném regionu.

Vzhledem k tomu, že data, která vytváří a spravuje veřejná správa vznikají z prostředků daňových poplatníků přijde mi logické, aby byly veřejně dostupné.

Zpřístupňování dat veřejné správy je však dvojsečnou zbraní. Přestože se lze domnívat, že zveřejnění materiálů institucí veřejné správy je zcela jistě přínosné pro zvýšení transparentnosti často problematického sektoru, rizikem může být využití dat soukromým sektorem a případný únik příjmů státnímu subjektu, který ztratí výhradní práva používat vlastní data. Soukromý sektor tak může do jisté míry převzít roli sektoru státního, což vede poté ke snížení nákladů státní správy na provoz daných služeb, na druhou stranu se ale vytváří riziko nedostatečné kvality a chybějící odpovědnosti za aplikace a nástroje, které připraví veřejný sektor.

Vzhledem k tomu, že data, která vytváří veřejná správa vznikají víceméně z prostředků daňových poplatníků, existuje rozšířený názor, že mají být tato data právě proto veřejně dostupná a zproštěná autorskoprávní ochrany. To, a další skutečnosti pak vede k tomu, že řada národních i regionálních vlád v průběhu druhé dekády 21. století začala věnovat pozornost možnosti otevírat data. Hlavním důvodem je však úspora a možnost outsourcingu jejich zpracování buď veřejností, nebo trhem.

Bc. Jakub Vít
kandidát č. 3 do komunálních voleb
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení Hradec Králové
emeritní předseda regionálního klubu Mladých konzervativců

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…