Vítek (Patrioti): Elektronické volby jsou záchranným kruhem pro netečné voliče

30.09.2014 16:05

Senátorem za pár hlasů, referenda která nikoho nezajímají. Může pomoci model z Estonska nebo Švýcarska ? Do parlamentních voleb v roce 2011 hlasovalo v Estonsku 580 264 voličů elektronický hlas odevzdalo rekordních 140 846, což představuje 24%.

Vítek (Patrioti): Elektronické volby jsou záchranným kruhem pro netečné voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vítek

Tolikrát se to u nás slibovalo, že se začne volit pomocí internetu a nyní půjdeme znovu v Praze s plachtou větší než Rodokaps k volbách jako za krále Klacka.8% to byla volební účast v doplňovacích volbách do Senátu v Praze 10 a ta trapná 13% účast do EP jasně ukazuje, že papírové volby prostě nelákají. V době, kdy si přes internet objednáváme zboží, lékaři sledují zdarvotní stav pacienta on-line, převádíme peníze sem a tam, by tento projekt jistě k volbách přitáhlo mnohem víc voličů zbavených strachu o ztrátu soukromí nebo zneužití osobních údajů. Ano náš národ je líný jít k volbám, tak mu musíme jít prostě naproti. Neptejme se proč, odpovědí by bylo tisíc a víc.

Estonsko, nejmenší pobaltská země, má zakotveno od roku 2000 právo každého občana na přístupu k internetu . Od roku 1997 začalo budovat elektronickou síť a podle statistik Eurostatu mělo v roce 2012 74 % domácností zajištěn přístup k internetu a 73 % jednotlivců pravidelně používalo internet (2011). V porovnání v České republice mělo v roce 2012 přístup k internetu zajištěno 63 % domácností a 63 % jednotlivců pravidelně používalo internet . Z těchto hledisek není překvapením, že Estonsko zorganizovalo jako první stát na světě celostátní parlamentní volby přes internet.

První možnost elektronicky rozhodovat dostali obyvatelé Tallinnu v referendu o umístění památníku na začátku roku 2005. Za první elektronické volby jsou označeny komunální volby v říjnu 2005, do estonského parlamentu pak občané Estonska volili elektronicky poprvé v roce 2007.V komunálních volbách v roce 2008 volilo 662 813 voličů (volební účast 60,6 %) a elektronickou formou odevzdalo svůj hlas 104 313 voličů, což představuje 15,8 %. Do parlamentních voleb v roce 2011 hlasovalo 580 264 voličů (volební účast dosáhla 63,5 % a svůj platný elektronický hlas odevzdalo rekordních 140 846, což představuje 24,3 % voličů.

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PATRIOTI- VOLBA PRO PRAHU

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).