Vítek (Patrioti): Elektronické volby jsou záchranným kruhem pro netečné voliče

30.09.2014 16:05

Senátorem za pár hlasů, referenda která nikoho nezajímají. Může pomoci model z Estonska nebo Švýcarska ? Do parlamentních voleb v roce 2011 hlasovalo v Estonsku 580 264 voličů elektronický hlas odevzdalo rekordních 140 846, což představuje 24%.

Vítek (Patrioti): Elektronické volby jsou záchranným kruhem pro netečné voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vítek

Tolikrát se to u nás slibovalo, že se začne volit pomocí internetu a nyní půjdeme znovu v Praze s plachtou větší než Rodokaps k volbách jako za krále Klacka.8% to byla volební účast v doplňovacích volbách do Senátu v Praze 10 a ta trapná 13% účast do EP jasně ukazuje, že papírové volby prostě nelákají. V době, kdy si přes internet objednáváme zboží, lékaři sledují zdarvotní stav pacienta on-line, převádíme peníze sem a tam, by tento projekt jistě k volbách přitáhlo mnohem víc voličů zbavených strachu o ztrátu soukromí nebo zneužití osobních údajů. Ano náš národ je líný jít k volbám, tak mu musíme jít prostě naproti. Neptejme se proč, odpovědí by bylo tisíc a víc.

Estonsko, nejmenší pobaltská země, má zakotveno od roku 2000 právo každého občana na přístupu k internetu . Od roku 1997 začalo budovat elektronickou síť a podle statistik Eurostatu mělo v roce 2012 74 % domácností zajištěn přístup k internetu a 73 % jednotlivců pravidelně používalo internet (2011). V porovnání v České republice mělo v roce 2012 přístup k internetu zajištěno 63 % domácností a 63 % jednotlivců pravidelně používalo internet . Z těchto hledisek není překvapením, že Estonsko zorganizovalo jako první stát na světě celostátní parlamentní volby přes internet.

První možnost elektronicky rozhodovat dostali obyvatelé Tallinnu v referendu o umístění památníku na začátku roku 2005. Za první elektronické volby jsou označeny komunální volby v říjnu 2005, do estonského parlamentu pak občané Estonska volili elektronicky poprvé v roce 2007.V komunálních volbách v roce 2008 volilo 662 813 voličů (volební účast 60,6 %) a elektronickou formou odevzdalo svůj hlas 104 313 voličů, což představuje 15,8 %. Do parlamentních voleb v roce 2011 hlasovalo 580 264 voličů (volební účast dosáhla 63,5 % a svůj platný elektronický hlas odevzdalo rekordních 140 846, což představuje 24,3 % voličů.

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PATRIOTI- VOLBA PRO PRAHU

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…