Vítek (Patrioti): Patrioti: Školka pro každé dítě: Kde na to vzít?

16.09.2014 19:18

S koncem léta a letních prázdnin se mnoho rodičů chystá na to, že poprvé vypraví své dítě do velkého světa - čeká je mateřská školka. Nástup do předškolního zařízení je velký krok.

Vítek (Patrioti): Patrioti: Školka pro každé dítě: Kde na to vzít?
Foto: archiv
Popisek: Jiří Vítek, předseda pražských Patriotů

Dítě si zvyká na nové prostředí, režim a rituály, a ty děti, které  doposud trávily většinu času s maminkou. Nedostatek a rychlé řešní je možné stavět mateřeské školky z mobilních kontejnerů. V jejich prospěch hovoří nižší cena i rychlá výstavba – lze je postavit za pouhé dva měsíce – vyrostly jich nohužel po Česku jen jednotky. Stále je totiž třeba počítat s náklady na provoz, například s výdaji na energie nebo platy vychovatelek. Ty se od té klasické kamenné nijak neliší.

Kontejnerové školky jsou řešením Patriotů

Stavby ze stavebních buněk jsou v zahraničí poměrně běžnou záležitostí. Nejpestřejším příkladem může být Francie s tisícovkou školních tříd. V Anglii, v londýnské čtvrti Dockands, vyrostlo dokonce celé originální městečko bytů z kontejnerů. Nizozemí, Lucembursko a Belgie také fandí těmto levným a variabilním stavbám. V ČR najdete školky ze stavebních buněk v Rychnově na Jablonecku, v Mukařově, Dolních Břežanech nebo třeba v Roztokách u Prahy. Školy a školky z kontejnerů splňují ty nejpřísnější hygienické a stavební požadavky, jsou skvělé, prostorné a vyrostou úplně celé během letních prázdnin. Nejvíce času zabere vybudování základů a napojení sítí, samotné navezení a poskládání kontejnerů je jen otázkou dní.Jednotlivé segmenty lze vyměňovat za jiné, různě je propojovat, nahrazovat, přistavovat. Je to stejně snadné, jako  když stavíte lego.


Systém lze snadno demontovat, případně přestavět na budovu s jiným účelem (knihovnu, dům pro seniory). Životnost staveb se pohybuje kolem 15 let. Z kontejnerů se staví i ubytovny, rodinné domky, benzinky nebo pečovatelské domy.

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PATRIOTI- VOLBA PRO PRAHU

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…