Vítková (KDU-ČSL): Nastavíme funkční systém předškolní péče a vzdělávání?

06.09.2020 7:35

Ve čtvrtek 3. září se uskutečnilo Fórum rodinné politiky, které organizovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Letošní třetí ročník, který se konal v Univerzitě Pardubice, se zaměřil na otevřenou debatu o cílech a zaměření české rodinné politiky.

Vítková (KDU-ČSL): Nastavíme funkční systém předškolní péče a vzdělávání?
Foto: senat.cz
Popisek: Jaromíra Vítková

V rámci workshopu zaměřeného na předškolní vzdělávání byla mimo jiné pozvána také senátorka Jaromíra Vítková za KDU-ČSL. Workshop se zabýval zejména otázkou: Nastavíme v ČR funkční systém předškolní péče a vzdělávání? Fungování dětských skupin, mateřské školy, slaďování rodinného a pracovního života - to vše bylo diskutováno v rámci workshopu.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

„Dětské skupiny fungují v České republice již několik let, hlavním důvodem umisťování dětí do dětských skupin je nedostatek kapacit v některých mateřských školách a návrat rodičů na trh práce. Pro děti mladší tří let je potřeba speciální péče. Já osobně preferuji, že takto malé děti mají být s matkou doma. Samozřejmě jsou různé situace, kdy rodiče rádi využijí nabízené možnosti péče i o děti mladší tří let,“ sděluje senátorka Vítková.

Péče v dětských skupinách je nastavena na velmi dobré úrovni a flexibilní podmínky jsou výhodné pro rodiče. Novela zákona o dětských skupinách počítá jednak s přejmenováním na jesle a možností umístění dětí od 6 měsíců věku. Služba by měla být pouze pro děti do 3 let. Zavádí se také stabilní financování ze státního rozpočtu. Nové změny by měly platit od 1. července 2021 a přechodná doba pro stávající dětské skupiny je nastavena do 31. srpna 2024. „Vždy jsem brala dětské skupiny jako doplněk k mateřským školám, ne jako konkurenci. Na řadě míst společně tyto instituce spolupracují. Samozřejmě existují různé možnosti dle lokalit. Jiné možnosti nabízí velká města a malé obce a existují také velké rozdíly ve financích.“

Diskuze na workshopu byla velice bouřlivá. V rámci předškolního vzdělávání byla pozitivně kvitována snaha senátorky Jaromíry Vítkové iniciovat vznik stálé mezirezortní skupiny složené z MŠMT, MPSV a MF, doplněné zástupci ze Senátu a Poslanecké sněmovny. „Mám radost, že výsledky jednání kulatého stolu k mateřským školám a semináře k dětským skupinám přinášejí na tomto Fóru pozitivní odezvu. Všichni vyjádřili, že Stálá mezirezortní skupina by byla jistě přínosem. Je důležité se setkávat, informovat se a hledat společná řešení,“ zakončila senátorka Vítková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…