Vláda: Premiér podepsal deklaraci k zajištění obrany ČR

12.03.2014 21:01

Podpis pod deklaraci k zajištění obrany České republiky dnes připojil při příležitosti patnáctiletého výročí vstupu země do Severoatlantické aliance předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vláda: Premiér podepsal deklaraci k zajištění obrany ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Spolu se všemi předsedy parlamentních stran vyjma KSČM se tak zavázal, že ustaví tým  odborníků, kteří vypracují návrh nové smlouvy o zajištění obrany České republiky. Ta by se měla podepsat již na zářijovém summitu NATO v Praze.

Bohuslav Sobotka, který je přesvědčen, že zásadní bezpečnostní otázky nelze v současném globalizovaném světě efektivně řešit izolovaně na úrovni národních států, ještě před samotným podpisem zdůraznil v projevu nutnost reorganizovat fungování českých ozbrojených složek. Neopomněl se zamyslet ani nad finanční udržitelností systému. 

„Uspořádání Armády ČR neodpovídá její velikosti. Je třeba nejen dokončit integraci generálního štábu do ministerstva obrany, ale také důkladně probrat otázky kolem velikosti a efektivity všech příspěvkových organizací spadajících do kompetence státu,“ řekl předseda ČSSD s tím, že bude prosazovat vznik dlouhodobého výhledu pro modernizaci armády včetně její personální stabilizace.

Efektivita obrany v zájmu obyvatel ČR ostatně představuje i klíčovou otázku deklarace, pod kterou předseda sociální demokracie spolu s šéfy parlamentních stran kromě komunistů připojil svůj podpis.

„Bezpečnost občanů České republiky a závazky vůči spojencům v NATO můžeme zajistit pouze v aktivním dialogu mezi všemi parlamentními stranami za účasti veřejnosti. Jsem proto velmi rád, že jsme se v drtivé míře shodli, že ještě letos necháme vypracovat Smlouvu politické reprezentace o zajištění obrany České republiky,“ prohlásil Bohuslav Sobotka.  

ČSSD dlouhodobě prosazuje aktivní roli naší země v mezinárodních bezpečnostních strukturách. Kromě NATO považuje za důležité rozvíjet akce v rámci Společné obranné a bezpečnostní politiky EU (SBOP), což vyžaduje kromě jiného sdílení nákladů mezi spojenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky