Vodička (Svobodní): Prasečí chlívek – dar premiéra Sobotky premiérovi Babišovi

04.12.2017 16:14

Pozorně sleduji už přes dvacet let kauzu odkoupení vepřína v Letech u Písku. Začalo to tím, že na místě sběrného kárného tábora pro Romy v období protektorátu byl vybudován v 70. letech 20. století zemědělský podnik – velkokapacitní vepřín. Ten byl v 90. letech privatizován a provozuje ho akciová společnost AGPI.

Vodička (Svobodní): Prasečí chlívek – dar premiéra Sobotky premiérovi Babišovi
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

V roce 1995 byl v okolí vybudován památník, který byl ještě donedávna ve správě památníku Lidice. Od 90. let se datují snahy vepřín odstranit a vybudovat na tomto místě nový památník. Různí ministři z různých českých vlád občas vyjednávali o odkoupení areálu vepřína. Za těch cca 20 let byly navrhovány ceny od 100 mil. Kč výše.

Nyní byl uskutečněn další krok: akcionáři vepřína zestárli a ochotněji přistoupili na nabídku ministra Hermana (KDU-ČSL) k odkoupení. Vláda nakonec v srpnu letošního roku rozhodla, že je veřejným zájmem odkoupit areál za 450 mil. Kč. Současně premiér souhlasil s navýšením výdajů ministerstva kultury o další sumičku 123 mil. Kč na demolici, úpravy plochy a vybudování nového památníku. Kromě toho bude ještě každoročně vydáno 5,5 mil. Kč na provoz památníku a 4 zaměstnance.

Pro úplnost je ještě nutné dodat, že archeologickým výzkumem bylo dokázáno, že sběrný tábor se rozkládal jen asi na 15% areálu vepřína (dokument ČT v létě 2017).

Nezdá se vám, že tu něco smrdí? Ano, vepříci nemají vůni Gucci nebo Dior. Znalecký posudek na stanovení ceny areálu (roční zisk této asi pětiny AGPI jsou cca 2 mil. Kč) není veřejný, odhad demolice a kalkulace na výstavbu nového památníku není znám. Obec Lety prý nedostala ani korunu na úklid a opravy stávajícího památníku.

Pane odstupující ministře Hermane, takovou investici za peníze daňových poplatníků by vám určitě neschválil ani dalajláma.  A vláda Andreje Babiše (bez důvěry, nebo s ní) bude jistě vědět, jak spravovat prasečí chlívek.

Milan Vodička,
člen Republikového výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…