Volfová (ANO): Česká mincovna dělá dobré jméno celému Libereckému kraji

27.09.2018 7:37

Výstava České mincovny, kterou po celý měsíc říjen hostí Krajský úřad Libereckého kraje pod záštitou statutární náměstkyně hejtmana Jitky Volfové, je rozdělena do tří tematických celků.

Volfová (ANO): Česká mincovna dělá dobré jméno celému Libereckému kraji
Foto: archiv kandidátky
Popisek: zastupitelka České Lípy a jednička na kandidátce ANO v Libereckém kraji Jitka Volfová

První představuje výrobní proces, který začíná kresbou, pokračuje řadou specializovaných řemesel a končí mincí vyraženou z ryzího zlata.

Rok 2018 je vskutku mimořádný. Připomínáme si nejen 100. výročí založení Československa a 25. výročí vzniku České republiky, ale také rovné čtvrtstoletí existence české měny a České mincovny v Jablonci nad Nisou. Jak se vyrábějí české mince? Proč je Česká mincovna právě v Jablonci? Kdo je otcem naší měny? Co jste si za jednu korunu mohli koupit za tatíčka Masaryka a co si za ni pořídíte dnes? Čím platili naši předkové před tisíci lety? A čím budou jednou platit naše děti? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte na výstavě s názvem „Po stopách českého mincovnictví“.

„Česká mincovna dělá dobré jméno nejen Jablonci nad Nisou, ale celému Libereckému kraji již čtvrt století. O to víc mě těší, že Krajský úřad Libereckého kraje hostí výstavu, jejíž návštěvníci mohou zblízka obdivovat práci zlatých jabloneckých ručiček,“ říká statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová a dodává: „Do dalších let přeji České mincovně a jejím zaměstnancům chuť a sílu se dál rozvíjet, mnoho kreativních nápadů a spokojených zákazníků.“

Druhá část expozice je věnována 25. výročí české koruny a vznikla ve spolupráci s Českou národní bankou. Nabízí tak mimo jiné archivní výtvarné návrhy, které ukazují, jak také mohly vypadat mince, které nám cinkají v peněženkách.

S třetí částí výstavy se vypravíte do vzdálenější minulosti – dozvíte se, jak se měnila podoba českého oběživa v uplynulém století i celém tisíciletí. Zároveň se podíváte do možné budoucnosti. Součástí výstavy jsou totiž hypotetické české euromince a eurobankovky, které vznikly se svolením Evropské unie.

„Minci vnímáme jakou normální součást svých životů. Za jejím vznikem je ale dlouhá cesta, od té čistě ekonomické a formální, až po tu krásnou část, tedy výtvarný návrh, který něco vyjadřuje a o hodnotě mince či bankovky mnohé říká. Bývá plný symbolů a možná bude právě výstava České mincovny motivem k tomu, otevřít vlastní peněženku, mince si dobře prohlédnout. Těší mě, že máme výrobce českých mincí právě u nás, v Libereckém kraji,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dále na vás čeká řada perliček, které za normálních okolností zůstávají očím veřejnosti skryty. Například si – mezi prvními – budete moci prohlédnout, jak bude vypadat mince vyrobená z více než 100 kilogramů zlata, která vznikne v roce 2019 u příležitosti 100. výročí československé koruny.

Slavnostní vernisáž výstavy se uskuteční v pondělí 1. října 2018 v 16 hodin ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. Expozice pak bude přístupná v pracovních dnech do 31. října 2018.

Česká mincovna sídlí v Jablonci nad Nisou u přehrady. Svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Po celou dobu své existence je výhradním dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby České národní banky. Je tedy jedinou tuzemskou mincovnou oprávněnou razit mince pro centrální banku.

Založena byla v roce 1993 po rozpadu československé federace jako ražebna mincí akciové společnosti Bižuterie v Jablonci nad Nisou, která díky svým bohatým zkušenostem v oblasti zpracování kovů, ražby a rytectví již v listopadu roku 1992 vyhrála výběrové řízení na dodavatele oběžných mincí pro nově vznikající samostatnou Českou republiku. Kvůli nutnosti uvést v lednu 1993 nové české mince do oběhu vznikala první razidla pro české oběžné mince v kanadské a hamburské mincovně, kde byly české mince zpočátku raženy. V průběhu roku 1993 už ražbu českých oběžných mincí postupně převzala jablonecká Česká mincovna. Zprvu se jednalo o ražbu mincí s haléřovým nominálem, o rok později se v Jablonci nad Nisou razí mince do nominální hodnoty 10 Kč, v roce 1995 pak konečně kompletní oběživo od desetníku po bimetalickou padesátikorunu.

Od roku 1994 se pro potřeby ČNB razí v České mincovně také pamětní mince ČR.

Na svém kontě má Česká mincovna také ražbu oběživa pro zahraniční centrální banky, např. pro Moldávii, Arménii, Venezuelu, Spojené arabské emiráty, nebo Libanon. Kromě toho provádí vlastní emisi pamětních medailí, replik historických mincí, žetonů a medailonků. Ve své produkci má také kilové zlaté investiční medaile a půlkilové platinové.

Provozuje prodejny v Praze, v Brně a v Jablonci nad Nisou a od roku 2010 také specializovaný internetový obchod. V současnosti má Česká Mincovna 76 zaměstnanců, jejím vlastníkem je Česká mincovna Group, která patří do investiční skupiny Monetica.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.