Volfová (ANO): Na setkání s hejtmanem se řešila doprava, zubní pohotovost i směrovka na Českou Lípu

28.01.2019 11:49

Setkáním s občany města završil ve čtvrtek 24. ledna hejtman Martin Půta svou celodenní návštěvu České Lípy. Jeho první kroky vedly ráno na radnic.

Volfová (ANO): Na setkání s hejtmanem se řešila doprava, zubní pohotovost i směrovka na Českou Lípu
Foto: archiv kandidátky
Popisek: zastupitelka České Lípy a jednička na kandidátce ANO v Libereckém kraji Jitka Volfová

Tam se sešel se starostkou Jitkou Volfovou, která mu předala knihu "Česká Lípa město na Ploučnici" a potom hejtmana Libereckého kraje po celý den doprovázela.

„Prakticky po celý čas jsme se věnovali hlavně problémům, s jejichž řešením může do budoucna České Lípě pomoci Liberecký kraj, nebo se na jejich vyřešení můžeme přinejmenším společně podílet,“ komentovala program návštěvy starostka.

„Nejprve jsme se podívali do firmy Krofian v Dobranově. Na vlastní oči jsme viděli, jaký kus cesty tahle ryze česká společnost ušla od svého založení. Dozvěděli jsme se také o dalších rozvojových plánech, jaké si vedení firmy předsevzalo pro následující čtyři roky a diskutovali o možnostech lepšího dopravního napojení této firmy na hlavní silniční tah, aby dopravně nezatěžovali Dobranov,“ popisuje starostka. „O dopravě a zajištění bezpečnosti obyvatel Dobranova v návaznosti na chystanou objízdnou trasu během rekonstrukce krajské silnice II/262 jsme si povídali také se zástupci dobranovského osadního výboru, s nimiž jsme se rovněž sešli. Řeč byla například o vlakové zastávce ve Vlčím Dole, kde zatím kvůli zrychlení na trase Česká Lípa – Liberec staví pouze jediný vlak. Tahle situace však podle pana hejtmana není konečná. Provoz zastávky by se měl opět rozšířit, jakmile bude dokončena modernizace celé tratě. Se zástupci osadního výboru jsme se bavili  také o častých poruchách na zdejším vodovodu. Slíbili jsme, že opravu projednám s vodaři. Případné výkopové práce musí totiž předcházet rekonstrukci místní komunikace, kterou požadují obyvatelé po městě,“ dodává starostka.  Během dopoledne si s hejtmanem prohlédli také českolipské gymnázimum a zastavili se na Starých Ladech, kde město potřebuje pomoci s výstavbou kanalizace.

„Odpolední program jsme odstartovali v nově přebudovaném krajském sociálním zařízení pro zdravotně handicapované osoby na Svárově. Dům je moc hezky opravený. Nové útulné bydlení si pochvalují především klientky, kterým bude zařízení sloužit,“ zdůrazňuje starostka a dodává, že hejtmana pozvala také do městského sociálního zařízení pro seniory v Dolní Libchavě, kde rovněž probíhá nákladná přestavba financovaná pro změnu městem. „Cestou jsme se zastavili také v českolipském kostele Mistra Jana Husa u Městského parku. Tam jsme paní farářce Marii Truncové oba dali za pravdu, že historická památka, sloužící dnes i jako kulturní stánek, potřebuje pomoc s opravou střechy, aby do kostela přestalo zatékat,“ konstatuje starostka.

Program hejtmanské návštěvy pak uzavřelo setkání s veřejnosti v kavárně Doo Bop Union, kde oba odpovídali na dotazy občanů. Diskutovalo se tam například o dopravní obslužnosti a hejtman mimo jiné prozradil, jaké kroky chystá kraj v oblasti integrované dopravy. Českolipané se rovněž zajímali o zajištění zubní pohotovosti, kterou se v rámci Libereckého kraje stále nedaří rozjet a podle hejtmana by se o ni pro své pojištěnce měly postarat především zdravotní pojišťovny, které inkasují peníze ze zdravotního pojištění. Probírala se také stavba obchvatu kolem České Lípy, jehož dostavba dopravně odleví celému regionu.  V této souvislosti starostka zdůraznila, že rozhodně nepoleví v  osobních intervencích na ministerstvu dopravy a ředitelství silnic a dálnic, které tuhle státní investici připravuje.

A jedna perlička nakonec – hejtman se slovy: „I kdybych to měl zaplatit ze svého, tak to zařídím,“ slíbil, že se Česká Lípa dočká své směrovky u výjezdu z Liberce, kde je doposud vyznačený pouze směr na Děčín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…