Volfová (ANO): Z bývalé pojišťovny bude ekologicky šetrná budova úřadu

30.06.2020 10:45

Ekologicky nejšetrnější budovu ze všech, které vlastní, získá město Česká Lípa po dokončení modernizace budovy bývalé České pojišťovny v ulici U Synagogy v centru města.

Volfová (ANO): Z bývalé pojišťovny bude ekologicky šetrná budova úřadu
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Jitka Volfová

Náročné modernizaci dali zelenou českolipští zastupitelé na svém červnovém zasedání, na kterém se seznámili se závěry studie Ing. arch. Jiřího Kňákala.

Opuštěnou budovu koupilo město v dubnu loňského roku za 18 milionů korun s tím, že sem přestěhuje všechna přepážková pracoviště úřadu. Po provedení všech nejnutnějších kontrol, revizí a drobných oprav město na začátku letošního roku zadalo zpracování studie, jejímž cílem bylo stanovení rozsahu všech budoucích nezbytných oprav objektu tak, aby odpovídal moderním požadavkům na funkční úřad přívětivý k občanům. S výsledky této studie se nyní zastupitelé seznámili a schválili, aby město pokračovalo v projektu tak, jak je navrženo ve zpracované studii.

„Po bližším prozkoumání stavu budovy se ukázalo, že ačkoli byl objekt v 90. letech koncipován jako velmi nadčasová budova, neodpovídají některé technologie současným standardům. Abychom z budovy vytvořili opravdu moderní a důstojné sídlo městského úřadu, je třeba větších zásahů, než jsme původně předpokládali. Jsem však ráda, že zastupitelé souhlasili se všemi návrhy, které pan architekt do studie zakomponoval. Celkovou modernizací získáme reprezentativní budovu, která bude splňovat všechny náročné technické požadavky, občané i úředníci se zde budou cítit komfortně, a navíc bude budova šetrná k životnímu prostředí a provozně výrazně úspornější. Investované prostředky se nám tak časem vrátí zpět,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Dle studie budou po modernizaci v budově fungovat pracoviště osobních dokladů, řidičských průkazů, registr vozidel, oddělení přestupků, odbor dopravy, odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu, interní audit a živnostenský úřad. Pracovat zde bude 60 úředníků, v přízemí se počítá s vybudováním podatelny a informační služby. V rámci modernizace je tak nutné změnit dispozici budovy tak, aby všechna nová pracoviště odpovídala současným standardům, počítá se samozřejmě s vybudováním bezbariérového přístupu pro hendikepované občany. Dojde k celkovému zateplení budovy, výměně zdroje vytápění, připojení optické sítě, vybudování nové vzduchotechniky, opravě střechy. Na střechu budou instalovány fotovoltaické panely, které sníží spotřebu budovy až o 30%, počítá se také s vybudováním systému hospodaření se srážkovou vodou. Navržené jsou také úpravy vstupu do budovy a okolního prostranství.

Náklady na modernizaci budovy jsou dle studie odhadnuté na necelých 67 milionů korun. Město však plánuje podat žádost o dotaci z Operačního programu životní prostředí. Se stavebními pracemi chce město začít v roce 2021, občanům by budova měla sloužit od jara 2022.

„Po sestěhování úředníků do nové budovy se uvolní objekty v Děčínské ulici naproti soudu, na Jindřicha z Lipé a částečně také objekt tzv. Richterhofu v Erbenově ulici. Budova v Děčínské ulici musí ještě několik let sloužit pro účely veřejné správy, proto do ní plánujeme přesunout spisovnu, které současné prostory již nevyhovují. Prostory v Richterhofu nabídneme k pronájmu, stejný záměr máme s budovou v ulici Jindřicha z Lipé, kterou bychom chtěli zrekonstruovat a vytvořit zde byty nebo kanceláře. Žádnou z budov určitě nechceme prodat,“ popsal další osud opuštěných budov českolipský místostarosta Martin Brož.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.