Vondráček (ANO): Odkaz duchovních otců naší spolupráce je zárukou kultivace demokratického právního státu

27.03.2018 16:38

Projev na 10. schůzi Poslanecké sněmovny 27. března 2018 k návštěvě předsedy Sněmovny reprezentantů USA Paula Ryana

Vondráček (ANO): Odkaz duchovních otců naší spolupráce je zárukou kultivace demokratického právního státu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Vážený pane předsedo Sněmovny reprezentantů, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení hosté,

dovolte mi, abych i já několika slovy završil dnešní slavnostní schůzi. Moc mě těší, že jsme měli možnost si vyslechnout projev pana Paula Ryana právě zde v historické budově a v tomto sále naší Poslanecké sněmovny, protože se jedná teprve o třetí projev amerického či českého politika v dějinách naší samostatné země.

První projev se uskutečnil v roce 1990, když promluvil prezident Georg Busch starší v budově tehdejšího Federálního shromáždění, a následoval projev Václava Havla v témže roce ke Kongresu Spojených států. Toto je tedy třetí projev a já bych tím chtěl zdůraznit výjimečnost tohoto zasedání a výjimečnost této chvíle.

Osudy obou našich zemí jsou úzce svázány, my si letos připomínáme a slavíme 100 let nezávislého moderního státu a na této historické události, pro nás zásadní, má lví podíl právě země našeho hosta, Spojené státy americké.

Když Woodrow Wilson na podzim roku 1918 odmítl manifest císaře Karla I. a řekl, že nebude jednat o federalizaci císařství a že bude jednat pouze s reprezentanty československého nezávislého státu, tak tím vlastně uznal Washingtonskou deklaraci o nezávislosti a legalizoval Tomáše Garrigue Masaryka a jeho druhy jako legální zástupce nově vznikajícího státu. Současně také odmítl velmocenský styl dosavadního jednání, o kterém se potom u nás vžil ironizující termín "O nás bez nás".

A jak je mým zvykem v poslední době, zdá se, dovolte mi, abych citoval Tomáše Garrigua Masaryka, který řekl: Státy se udržují těmi ideály, na kterých vznikly. Spojené státy vznikly na základě deklarace nezávislosti. Proto nikdy nemohou být ničím jiným než majákem svobody pro všechny, kteří svobodu hledají. Naše cesta ke svobodě nebyla tak jednoduchá. Z oněch sta let jsme téměř polovinu prožili v totalitě, v nesvobodě a z toho téměř čtvrtinu v okupaci.

Pane předsedo, já myslím, že se mnou budete souhlasit, když řeknu, že obrana svobody je společnou odpovědností obou našich zemí a nás všech. Touto hodnotou jsme spojeni a spojeni závazkem pomáhat těm, kteří doposud měli méně štěstí, než máme my. Dnešní svět přestává být bezpečný. Svoboda a hodnoty, které společně sdílíme, jsou ohrožovány z mnoha stran a jenom společně máme šanci je ubránit.

A jestliže jsem citoval Tomáše Garrigua Masaryka, tak mi dovolte, abych citoval i amerického politika a budu citovat Ronalda Reagana, který řekl:

Svoboda není nikdy dále, než jednu generaci od svého zániku.

Jak jsem řekl na úvod, asi není lepšího místa, které bychom si mohli vybrat pro oslavu a připomenutí století naší nezávislosti a naší svobody, než je právě tato historická budova. Právě zde je totiž umístěna pamětní deska, na které si můžete přečíst a na které je napsáno:

V této památné budově Zemského sněmu Království českého se dokonal revoluční převrat protirakouský a budoval se obnovený stát československý.

Já tedy děkuji Paulu Ryanovi za možnost si toto století boje za svobodu připomenout a jako malý příspěvek k tomuto boji jsme připravili text s názvem Společná deklarace předsedů Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických ke 100. výročí obnovení moderní československé státnosti.

A s dovolením vám teď text této deklarace přečtu:

Na tomto místě, kde se 14. listopadu 1918 poprvé sešlo Národní shromáždění Československé a zvolilo prvním prezidentem Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka a při příležitosti návštěvy předsedy Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických Paula D. Ryana si připomínáme, že demokracie a prosperita České republiky a Spojených států amerických jsou výsledkem úsilí, odhodlání, odvahy, hrdinství a zásad celých generací našich občanů toužících po svobodě a míru. Československo vzniklo díky podpoře Kongresu Spojených států amerických a prezidenta Woodrowa Wilsona. Vzniklo na stejných základních principech, na kterých byly založeny Spojené státy americké.

S hrdostí a s úctou si společně připomínáme 100. výročí dosažení československé svobody, demokracie a míru v Evropě, tedy hodnot, které v Československém prohlášení nezávislosti prezident Tomáš Garrigue Masaryk formuloval v roce 1918 ve Spojených státech amerických. Nezapomínáme a se zadostiučiněním konstatujeme, že na frontách obou světových válek i v odboji spojili Češi a Američané vždy své síly a neváhali obětovat životy, aby se stal svět opět svobodným a lepším. Dlouhá desetiletí se naše národy nehodlaly smířit s rozdělením Evropy železnou oponou. Spojené státy americké jsou s Českou republikou a s Evropou svázány tisícerými historickými, duchovními, hospodářskými, politickými i strategickými pouty s hlubokými kořeny, které nedokázal nikdo zpřetrhat ani v osudových okamžicích dějin.

Společně jsme přesvědčeni, že svoboda, demokratická civilizace a rovnost našich národů jsou základem toho, že můžeme odkaz a hodnoty našich zakladatelů s plným vědomím spoluodpovědnosti, rovnosti a solidarity rozvíjet v Evropě a právě tak v transatlantických organizacích kolektivní obrany a kolektivní bezpečnosti. Odkaz duchovních otců československo-americké spolupráce, zakladatele československého státu Tomáše Garrigua Masaryka a prezidenta Woodrowa Wilsona, a jejich pokračovatelů pro nás představuje důležitou záruku bezpečnosti, míru, rozvoje svobod našich občanů, kultivace demokratického právního státu a tím i dalšího rozvoje přátelství mezi oběma našimi státy.

Děkuji vám za pozornost a nyní přistoupíme k podpisu této Deklarace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…