Votava (LEV 21): Ukrajinský taneček

28.02.2014 17:25

Evropa jásá. Je po novém uspořádání v Jugoslávii, Libyi, Sýrii, také Ukrajina dalším úspěchem EU? Byli to zejména politici EU, kteří do Kyjeva jezdili a po celou dobu nepokojů povzbuzovali, přímo či nepřímo ukrajinské radikály.

Votava (LEV 21): Ukrajinský taneček
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Vždyť před týdnem, byla za patronátu EU podepsaná smlouva mezi opozicí a Janukovyčem. Ta za pár hodin se stala jen cárem papíru. Dnes pro Kyjev již neplatí. K eskalaci ukrajinských událostí pomohlo také to, že Moskva v době právě probíhajících OH v Soči, byla odsouzena k nečinnosti. Nemohla si dovolit nic, protože bystré oko kritiků Moskvy, bylo stále v pohotovosti. Čekalo na každou chybu během her v Soči. I chybička udělala radost. Ukrajina tedy slaví. Tedy minimálně ta západní část. Kyjev také stanovil, jak bude vypadat nové pojetí demokracie, jak bude vypadat složení vlády. Vlajky žlutomodré i ty černočervené vlají, sochy se kácí. Štěpán Bandera může v hrobě slavit. Jeho symboly se staly symboly vítěznými. Jeho staré válečné hříchy byly zapomenuty. Aby bylo vše po právu, ukrajinský parlament bleskově a jednohlasně odvolal Janukovyče. Nové revoluční zákony se rodily, jak na běžícím pase. Tak se i stalo, že národnostní menšiny, žijící na Ukrajině po staletí, přišly o své jazykové zákony. Jejich práva byly osekána. Kdo se ozve, stává se nepřítelem lidu Ukrajiny. EU slaví, protože Moskva skřípe zuby. 

Jak dlouho ta radost, ale vydrží? Jak dlouho na kyjevském náměstí budou lidé tančit, radovat se. Bude to do první výplaty, nebo do první penze? Nebo do dalších mrtvých? Je jedno, na jaké barikádě budou a pod jakou vlajkou, padnou. To nemluvě o dalších scénářích, které mohou radikálové vyvolat. Tisíce otázek, které jsou ukryty před jásajícími Ukrajinci. Dnes povětšinou šťastnými lidmi. Ale na jak dlouho?

Státní kasa je prázdná, ta je ale prázdná již delší dobu. Poslední Janukovyčem „vyžebrané“ dolary od Moskvy, jsou utraceny. Na chvíli zachránily Ukrajinu před bankrotem. Ty další, Moskvou slíbené, už nepřijdou. Za prázdnou státní kasu, se jistě viník najde. EU nějakou tou miliardovou záplatou jistě pomůže. Zatím jen hoří svíčky za padlé. Květiny u vítězů i padlých hrdinů. Určitě přijdou rady, sliby, drobné dary. Ukrajina však potřebuje beránka, velkého a ne jednoho. Jako v té pohádce. Zázrak však nepřijde, ukrajinská kasa bude prázdná. Ukrajině schází miliardy dolarů na provoz státu, tedy na penze, platy učitelů, policistů, zdravotníků, úředníků, na teplo, plyn, … A to hned. Nemusíme být velikými ekonomy. Umíme si to spočítat. Ukrajina má 45 milionů obyvatel. Tedy žádný kolibřík. Je to velká země. To není Kypr, ani Řecko. Ukrajina nemá ropná pole, jen ta obilní…..

Co bude dál? Brusel je daleko, má své starosti a jeho kapsa po záchraně Řecka, Španělska, Portugalska, Kypru….také není na rozdávání. Kohoutky plynu, ropy nejsou v Bruselu, ale v Moskvě. A za plyn, ropu se všude platí. Ukrajina dnes ještě stále tančí a jak z neznalosti politické reality, tak i škodolibě popichuje Moskvu. Ekonomika země, ale skomírá. Je otázkou, jak dlouho bude trvat, než to lidu Ukrajiny někdo řekne nahlas. A pořádně nahlas. Každý taneček jednou skončí. Druhý den, pak po něm bolí hlava. Přejme Ukrajině, této velké slovanské zemi, reálný pohled na svět a rozum do hrsti. Je součástí naší velké slovanské rodiny. Slavná Kyjevská Rus psala dějiny. Slavné dějiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…