Votava (LEV 21): Vyvraždění obyvatel vesnice My Lai příslušníky americké armády i dnes budí hrůzu

16.03.2016 7:31

Pro jiné válečné události, zapomínáme na ty hrůzy minulé. Před 48 lety 16. března 1968 se vesnice My Lai stala vietnamskými Lidicemi. Vyvraždění obyvatel této vietnamské vesnice americkou armádou i dnes budí hrůzu. Po 48letech si připomínáme masovou vraždu více než 500 vietnamských civilistů, převážně žen a dětí, kterou spáchali vojáci 23. pěší divize U.S. Army. Některé oběti byly před smrtí dokonce mučeny, znásilněny, zohaveny. Zavražděno bylo i 170 dětí ! Šlo o největší zločin americké armády za války ve Vietnamu.

Votava (LEV 21): Vyvraždění obyvatel vesnice My Lai příslušníky americké armády i dnes budí hrůzu
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Je snahou USA na tato zvěrstva americké armády zapomenout. Je přitom zcela zřejmé, že tento masakr americké armády ve Vietnamu nebyl ojedinělým. Přesto za tento zločin byl, jako jediný,  odsouzen poručík William Calley. Původní rozsudek zněl doživotí. Ve vězení však poručík Calley pobyl jen 4 měsíce. Po rozsudku byl prezidentem USA omilostněn. Přesto mu trvalo 40 let, než se omluvil obětem tohoto zvěrstva. 

Tragédie obyvatel vesničky My Lai před  způsobila, že tento masakr díky médiím  probudil americkou veřejnost. Stovky válečných fotografií obletěly svět, se staly svědomím lidstva. Na základě jednání v Paříži byla vietnamská válka ukončena v roce 1975. Vietnam byl sjednocen. Vesnice My Lai se stala symbolem vietnamské války, zároveň symbolem, na který chtějí Američané zapomenout. Na tyto válečné zločiny však zapomenout nesmíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…