Vrecionová (ODS): Plošný zákaz stáčení vína ze sudů poškozuje malé vinaře

19.02.2015 20:15

Plánovaný plošný zákaz stáčení vín ze sudů jinde než v místě výroby vína je další z přímých důkazů o tom, že politika současného vedení ministerstva zemědělství nahrává spíše velkým zemědělským, potravinářským a v tomto případě i vinařským podnikům. Pokud by se měl takový zákaz skutečně prosadit, poškodí totiž hlavně menší vinaře.

Vrecionová (ODS): Plošný zákaz stáčení vína ze sudů poškozuje malé vinaře
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Navíc je prakticky jisté, že tento zákaz nevyřeší problém s prodeji nekvalitních vín a vín, která se tváří jako moravská nebo česká, ačkoli jde o vína dovezená ze zahraničí. Ten, kdo chce podvádět, bude podvádět bez ohledu na to, v jakém balení bude výrobky dodávat na trh, nejen do vinoték. Podvádět lze nakonec i v samotném místě výroby. Na opatření tak doplatí především malí poctiví výrobci vína.

Snaha o omezení podvodů na trhu s vínem je jinak jistě chvályhodná. Cestou k tomu ale není regulace, která je navíc regulací jen části trhu, a tedy diskriminační. Již současné zákony dávají dozorovým orgánům možnost kontroly původu i kvality vín - důležité je, aby se jejich výsledky řídili také konzumenti vín. V tom je dnes největší rezerva a také největší potenciál k omezení podvodů.

Veronika Vrecionová, senátorka a expertka ODS pro zemědělství a venkov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu