Vrecionová (ODS): Zastropování zemědělských dotací schváleno Evropským parlamentem

22.10.2020 13:21

Evropský parlament ve středu schválil pozměňovací návrh, kterým se omezuje maximální výše zemědělských dotací vyplacených jednomu subjektu – tzv. finálnímu beneficientovi.

Vrecionová (ODS): Zastropování zemědělských dotací schváleno Evropským parlamentem
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Pro dotace z 1. pilíře (provozní dotace) činí 500 tis. eur, pro dotace ze 2. pilíře jsou omezeny částkou 1 mil. eur za rok. Členské státy musí sledovat konečného vlastníka podniku a při dosažení limitu za všechny jeho společnosti přestat dotace vyplácet.

„Schválená verze zastropování není optimální, ale českému venkovu rozhodně pomůže. Už nebude moci nastat situace, kdy jeden člověk bude každoročně dostávat desítky až stovky milionů korun z dotací a za ně skupovat středně velké farmy a dále růst na jejich úkor. Peníze se budou moci rozdělit malým a středním zemědělcům a napomoci tak lepší péči o krajinu, nebo zajištění potřebných služeb na venkově,“ uvedla europoslankyně a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veronika Vrecionová.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Pozměňovací návrh předložila skupina europoslanců v čele s předsedkyní kontrolního výboru Evropského parlamentu Monikou Hohlmeierovou, která na zneužívání dotací v České republice dlouhodobě upozorňuje.

„Pozitivní také je, že každý stát bude muset ověřovat konečného nositele výhod dané společnosti, tzv. finálního beneficienta. Umělé rozdělování podniků tak nebude hrát v zastropování žádnou roli,“ dodala Vrecionová.

Konečné hlasování nové Společné zemědělské politiky je naplánováno na páteční odpoledne. Následně materiál zamíří do tzv. trialogu, kde bude o konečném znění vyjednávat Evropský parlament, Rada EU a Evropská komise. Nová pravidla nezačnou platit v roce 2021, jak se původně očekávalo, ale pravděpodobně až v roce 2023. Do té doby budou mít členské státy prostor pravidla promítnout do svých národních strategických plánů, které musí zpracovat.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…