Výborný (KDU-ČSL): Investice do vzdělání se vyplatí nám všem

07.01.2022 20:56 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k platům pedagogů a investicím do školství

Výborný (KDU-ČSL): Investice do vzdělání se vyplatí nám všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Vzdělání a školství patří mezi dlouhodobé priority naší vlády. K tomu se zavázali předsedové všech stran při podpisu koaliční smlouvy a bude také obsahem programového prohlášení vlády, které se v současné chvíli dokončuje. Při zvyšování platů je ale potřeba také reflektovat stav ekonomické situace v České republice. V tuto chvíli řešíme skutečně krizovou situaci, kdy musíme konsolidovat veřejné finance. O tom, že školství a vzdělávání zůstává skutečně prioritou naší vlády, svědčí zachování růstu platu učitelů.

Cílem nové vlády je udržet platy pedagogických pracovníků na 130 procentech průměrné hrubé mzdy. Toto je cíl, ke kterému jsme se zavázali, který plníme a budeme plnit i nadále. V tuto chvíli jsme přibližně na 132 procentech podle dat, která máme z ministerstva školství. To je v pořádku, učitelé si to zaslouží. Jako bývalý učitel a ředitel gymnázia to mohu jenom podpořit a dělám pro to maximum.

Řeč přišla také na zmrazení platů státních zaměstnanců, kteří nebojovali v první linii s covidem. Nechci se s nikým přít o "první linii", ale za mě role učitelů během covidu první linií určitě je. Trasování za hygieny, komunikace s žáky a rodiči atd. ... Mohl bych psát příběhy. Proto je správné, že učitelů se zmrazení platů netýká. My jsme uhájili to, že platy učitelů porostou s tím, že pedagogové dostanou přidáno o 2 procenta a také půl procenta do nadtarifní částky složky platu.

Podrobnosti najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…