Výborný (KDU-ČSL): Média veřejné služby se nesmí stát hlásnou troubou politické reprezentace

02.11.2022 10:57 | Tisková zpráva

Vládní koalice po dlouhých opozičních obstrukcích prosadila jediný bod schůze, první čtení novely zákonů o České televizi a Českém rozhlase. Dojde k navýšení počtu členů rady ČT o tři na 18, u ČRo zůstává na devíti.

Výborný (KDU-ČSL): Média veřejné služby se nesmí stát hlásnou troubou politické reprezentace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Třetinu obou mediálních rad budou nově volit senátoři. Nová pravidla platí také pro navrhující organizace, před nominací budou muset existovat alespoň 10 let. Novela do procesu volby členů rad zapojí obě komory parlamentu.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

„Média veřejné služby musí sloužit občanům, nesmí se stát hlásnou troubou aktuální politické reprezentace. Rozložení pravomocí mezi obě komory parlamentu zabrání jednostrannému ovládnutí veřejnoprávních médií a zajistí jim dostatečnou míru nezávislosti,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Volba se bude opakovat jednou za dva roky, poslanci a senátoři pokaždé obmění třetinu členů. Ti budou posléze odpovědní té komoře parlamentu, která je zvolila. Z hlediska mediální legislativy se jedná o bezprecedentní situaci, o rozšíření počtu členů mediální rady totiž poslanci zatím nikdy nejednali. Novela také ruší nutnost odvolat celou radu ČT po dvojím neschválení výroční zprávy.

Také už nenastane situace, že členy některé z rad navrhne organizace, která vznikla v řádu hodin, nebo dnů před samotnou nominací. Novela totiž vyžaduje, aby navrhující organizaci rejstřík ministerstva vnitra evidoval alespoň po dobu deseti let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…