Výborný (KDU-ČSL): Nejčastější dezinformace o válce na Ukrajině

01.03.2022 10:11 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dezinformacím o válce na Ukrajině

Výborný (KDU-ČSL): Nejčastější dezinformace o válce na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Nejčastější dezinformace o válce na Ukrajině

Tváří se nevině, někdy je ani nepoznáme. O kom je řeč? Dezinformace. Tak se pojďme na ty nejčastější podívat a něco si k nim říct.

NATO, Západ a Ukrajina nesou odpovědnost, eskalovali situaci

SKUTEČNOST:

  • Představitelé EU, US, NATO i Ukrajiny se několik měsíců snažili diplomatickými prostředky odradit Rusko od invaze. Byli to ale právě Rusové, kdo na hranicích Ukrajiny rozmístil invazní armádu a následně ji použil.
  • Dnes Rusové vraždí i civilisty, včetně dětí. Vybombardovali již školku ve městě Ochtyrka v Sumské oblasti i sirotčinec.
  • Prezident Ukrajiny Zelenskyj dokonce i dnes, kdy již Rusové zahájili invazi, vyzývá prezidenta Putina k jednání. Na to naopak Lavrov hraje, že vyjednávat se bude pouze po 100% složení zbraní.

Ukrajina porušila Minské dohody

SKUTEČNOST:

  • Problém dohody je, že text ani jednou nezmiňuje roli Ruska v celém konfliktu. A tak, ačkoli Moskva reálně podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, na základě smlouvy se může tvářit jako pouhý pozorovatel.
  • Rusy podporovaní separatisté tak na východě Ukrajiny vyvolávali přestřelky s ukrajinskou armádou, aby je mohla Moskva použít jako záminku pro invazi.

Ukrajina napadla Rusko jako první

SKUTEČNOST:

  • Útok pod falešnou vlajkou. Údajné zničení automobilu vysoce postaveného činitele separatistů - video pořízeno už v létě, což dokázala analýza metadat.

Chtějí spojení s Ruskem, žijí tam Rusové - referenda

SKUTEČNOST:

  • Hlasování probíhalo nesvobodně za dohledu invazní armády
  • Pozorovatelé uvedli, že neproběhla žádná registrace voličů, žádné volební kabiny ve volebních místnostech. Výsledky referenda v obou krajích nebyly mezinárodně uznány.
  • Celkově žije na Ukrajině cca pouze 17 % Rusů. Dle censu 2001 byla ruská populace v Luhanské a Donětské oblasti 39, resp. 38 %

Ukrajina = historické území Ruska

SKUTEČNOST:

  • Rusové se často odkazují na Kyjevskou Rus jako na svůj první stát. Ve skutečnosti ale Kyjev založili Vikingové z pozdější dynastie Rurikovců.
  • V další historické fázi ovládali území dnešní Ukrajiny (či lépe řečeno velkou část) Mongolové a následně Polsko-litevské soustátí Rzeczpospolita.
  • Luhansk vznikl roku 1795, kdy britský průmyslník Charles Gascoigne založil továrnu na kov poblíž osady Záporožských kozáků Kamianyi Brid. Osada kolem továrny byla známá jako Luganskiy Zavod.
  • V roce 1869 založil Velšan John Hughes ocelárnu a uhelný důl v dnešním Doněcku a město bylo pojmenováno po něm – Hughesovka nebo Yuzovka.
  • Ukrajina jako celek ani východní oblast tak nemá historickou vazbu na Ruskou federaci či její předchůdce, a to až do konce 18. století, kdy bylo její území postupně násilně připojováno k Ruskému impériu. Další staletí se nesou v duchu násilné rusifikace, útlaku ze strany Rusů a pokusů Ukrajinců vytvořit vlastní nezávislý stát.

Ukrajina není stát

SKUTEČNOST:

  • Ukrajina je oficiálně uznaným státem v rámci stávajících de iure hranic. V roce 2003 Ukrajina a Rusko vzájemně uznaly své zemské hranice na prezidentské úrovni a v roce 2004 byla tato smlouva ratifikována národními parlamenty.
  • Krym – Ruské impérium ho připojilo ke svému území na konci 18. století (stejně jako další území dnešní Ukrajiny) a začalo sem záměrně stěhovat ruské obyvatelstvo. Po první světové válce a bolševické revoluci vznikla v roce 1921 autonomní Krymská sovětská republika. Při Stalinových etnických čistkách trpěli silně jak zdejší krymští Tataři, tak i místní řecká komunita. V roce 1954 daroval Nikita Chruščov Krym Ukrajině.

Na jaký nejbizarnější hoax jste narazili vy? Napište nám do komentářů. Internetem se vždy budou šířit nepravdy. Na druhu stranu je to ovšem místo, kde si lze z kvalitních a oficiálních zdrojů ověřit cokoliv. Nenechte se snadno lapit do sítě dezinformátorů a informace si vždy ověřujte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě