Výborný (KDU-ČSL): Nouzový stav životy ani nezachrání ani neohrozí

13.02.2021 9:20

Komentář na facebookovém profilu. O důvodech, pro které jsme nepodpořili prodloužení nouzového stavu.

Výborný (KDU-ČSL): Nouzový stav životy ani nezachrání ani neohrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Milí přátelé, rád bych zde shrnul důvody a okolnosti, proč jsme jako poslanci KDU-ČSL i koalice SPOLU nepodpořili nouzový stav:

- Z nouzového stavu se stal už jen jakýsi symbol, přitom rozhodně není samospasným nástrojem, není to zaklínadlo, bez kterého se neobejdeme; v pondělí se COVIDu nezbavíme

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

- Vláda opakovaně i přes naše žádosti dostatečně nezdůvodňovala přijatá opatření a vyhodnocení jejich dopadu. A pak tu máme naprosté nelogičnosti jako např. zákaz poskytování služeb tzv. jeden na jednoho jako jsou kadeřnictví apod.. Když jsme žádali vyhodnocení a úpravu opatření, vláda na nás kašlala a kašle.

- Za uplynulé měsíce vláda nepomohla ani těm kriticky ohroženým nemocnicím, naše návrhy využít nabízenou pomoc v Německu pro chebskou nemocnici odmítla

- Vláda odmítá vést dialog, odmítá diskusi nad podněty a návrhy AntiCOVID týmu koale SPOLU, které jsou propracované a vedou k pomoci těm, co to potřebují

- Očkování se absolutně nezvládlo. Vláda neměla plán, ani se neobtěžovala na něm s předstihem pracovat o kampani na podporu očkování ani radši nemluvím. Dezinformace zvítězily. Z celé akce je fiasko, nejohroženější skupiny dodnes nejsou proočkované tak, jak se slibovalo! A když měla vláda možnost získat vakcíny AstraZeneca nad rámec objednávek, premiér to odmítl.

- Máme nejdéle uzavřené školy v celé Evropě! Já osobně tohle už považuji za absolutní hazard s naší budoucností. Přitom vláda nám nikdy na reálných datech neukázala, jak třeba reprodukční číslo ovlivňují otevřené první a druhé ročníky a mateřské školy. Chceme za přísných opatření obnovit prezenční výuky 1. stupně ZŠ, maturitních ročníků stejně jako praktickou výuku na odborných školách a výuku jeden na jednoho na ZUŠ. Vláda dodnes podobný materiál MŠMT neprojednala, ač ji k tomu opakovaně vyzýváme.

- Vláda dostatečně nemotivuje lidi k dodržování opatření, nemotivuje je k dodržování karantény a trasování. Přitom finanční motivace zde měla platit už dávno a možná by situace vypadala jinak. Ale heslem vlády holt jest: Dobré nápady přijímáme až jako poslední, nebo vůbec.

- Situaci by řešil nový pandemický zákon s jasnými kompetencemi pro vládu, kraje i hygienické stanice. Dodnes ho vláda neprojednala. Proč?

- Živnostníci a další podnikatelé finančně krvácejí, lékařům se nepodařilo ulevit, aktualizovaný pandemický plán neexistuje, PES je mrtev, čísla nakažených neklesají a vládní politici se ještě dopouští papalášských přešlapů obřích rozměrů.

Situace je vážná. Jsem ten poslední, kdo by to zpochybňoval. A věřte, že to nebylo jednoduché rozhodování. Nicméně když čteme výše uvedené důvody, tak snad musíme pochopit, že takto to už dál nejde. Vláda si vždy jen přijde o bianco šek na nouzový stav, ale s opozicí se odmítá bavit, odmítá byť jen diskusi nad našimi návrhy, které nejsou podávány kvůli vládě, ale kvůli lidem v naší zemi. Někteří členové vlády se nechali slyšet, že opozice nepřijetím nouzového plánu bude mít na rukou krev. Je to nehorázná lež a demagogie! Za tuto situaci plně odpovídá vláda premiér svojí arogancí, nespoluprací a chaotickým jednáním. Vláda i bez nouzového stavu má možnost jak ve spolupráci s kraji i nadále účinně čelit pandemii. Jen bude muset opatření jasně zdůvodňovat a hledět na jejich smysl a logiku. Jen budou těmi, kteří budou více vidět hejtmani. Jen se dle mého ukáže, že právě oni mají krizové plány, nechovají se zcela chaoticky a dokáží situaci v krajích zvládnout lépe než vláda. A vládu vyzýváme, aby projevila maximální součinnost pokud jde o státní hmotné rezervy, pomoc armády a další. Nouzový stav životy ani nezachrání ani neohrozí. Je to vždy o tom řízení situace v jednotlivých krajích, o přístupu rozumu a odpovědnosti. A já věřím, že to skutečně zvládneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…