Výborný (KDU-ČSL): Vláda musí představit jasný harmonogram návratu dětí do škol

15.03.2021 9:09

Po roce distanční výuky vláda stále neurčila jasné podmínky, za kterých by se žáci mohli do školních lavic vrátit.

Výborný (KDU-ČSL): Vláda musí představit jasný harmonogram návratu dětí do škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

S blížícími se zápisy i přijímacími zkouškami je podle lidovců vznik takové strategie akutní. Rodiče předškoláků i školáků, studenti, ale i učitelé by podle nich měli dopředu vědět, co se při určitém stupni epidemiologické situace bude dít.

“Rodiče a učitelé potřebují vědět, co bude, když se epidemiologická situace zlepší nebo zhorší. V současné chvíli neexistuje žádná oficiální strategie, podle které by se mohli řídit a plánovat výuku. Školní rok probíhá v naprosté nejistotě. Očkování učitelů a testování žáků vytvoření takové strategie výrazně usnadňuje. Vláda musí z těchto dat čerpat a představit jasný harmonogram návratu dětí do škol. Je důležité, aby se ministr školství dokázal s ministrem zdravotnictví domluvit,” uvedl poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Za klíčové v současné době považujeme zajistit připravenost všech typů škol na návrat žáků. K tomu je kromě očkování učitelů zcela zásadní logistická připravenost škol na testování žáků. Vyzýváme vládu, aby bezodkladně zajistila bezpečné a šetrné testy do všech škol a to v množství až do konce tohoto školního roku. Současně s tím musí ministr zdravotnictví poskytnout školám metodiku jejich správného používání.

“Situace je náročná i pro rodiče, kteří kombinují distanční výuku svých dětí s vlastní prací. Rodiče se na nás jako na zřizovatele stále obrací s dotazy, kdy školky a školy otevřeme, jak budou probíhat zápisy nebo přijímací zkoušky. Nedokážeme odpovědět, nemáme nic, podle čeho se řídit. Jako rodič plně vnímám naléhavost vzniku takové strategie,” vyjádřil se Petr Hladík, 1. náměstek brněnské primátorky a místopředseda KDU-ČSL.

Taková strategie by podle lidovců mohla vzniknout na základě dat o proočkovanosti učitelů nebo o počtu testovaných žáků. “Využijme k tomu dobu nouzového stavu, jinak budeme za 14 dní tam, kde jsme již byli. Zcela nepřipraveni. A to si rodiče ani děti nezaslouží,” uzavírá poslanec a učitel Marek Výborný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…